Polityka i społeczeństwo

CIR: 90 lat kobiet w Policji - premier dziękuje policjantkom za ich służbę (komunikat)

23.07.2015, 13:53aktualizacja: 23.07.2015, 13:53

- CIR informuje:

„Dziś widok kobiety w mundurze Policji nikogo nie dziwi, podobnie jak na stanowisku premiera” – powiedziała premier Ewa Kopacz. Szefowa rządu wzięła w czwartek udział w Międzynarodowej Konferencji Naukowej „90 lat kobiet w Policji”.

„Doceniamy postawę polskich kobiet. Zawsze zdecydowanych, zdeterminowanych i z charakterem, które potrafiły sprawdzać się na różnych polach” – zaznaczyła szefowa rządu na odbywającej się w Sejmie konferencji.

„Wy wiecie co znaczy służyć obywatelom. Wiem, że w czasie akcji zanim pomyślicie o sobie, pomyślicie o tych którym trzeba pomóc” – powiedziała premier Ewa Kopacz zwracając się do policjantek.

Pierwsza kobieta generał w polskiej Policji

Premier Ewa Kopacz pogratulowała także nadinspektor Irenie Doroszkiewicz, która w czwartek otrzymała z rąk prezydenta nominację na stopień nadinspektora. Zaraz po stopniu generalnego inspektora to jedno z najwyższych stopni w Policji - na szczeblu korpusu generałów Policji.

Nadinsp. Irena Doroszkiewicz jest pierwszą kobietą w korpusie generalskim polskiej Policji. Służy od 25 lat. Od 2 lat kieruje Komendą Wojewódzką Policji w Opolu. O nominację dla Ireny Doroszkiewicz wnioskowała minister spraw wewnętrznych, Teresa Piotrowska.

Kobiety w Policji

W 1925 roku, 6 lat po powołaniu Policji Państwowej, na pierwszy kurs dla kobiet w Policji Państwowej zapisało się 30 pań.

Dziś, 90 lat od przyjęcia kobiet w szeregi formacji, w polskiej Policji służy około 15 tys. policjantek. Ponadto w Policji zatrudnionych jest około 18 tys. kobiet – pracowników cywilnych Policji.

kom/ amt/

Data publikacji 23.07.2015, 13:53