MF: Krajowy Telefon Interwencyjny Administracji Podatkowej coraz bardziej popularny (komunikat)

23.07.2015, 16:22aktualizacja: 23.07.2015, 16:22

- MF informuje:

Rośnie liczba informacji zgłaszanych przez obywateli za pośrednictwem Krajowego Telefonu Interwencyjnego Administracji Podatkowej o bezpłatnym numerze 800 807 007 oraz na adres e-mail: powiadom_podatki@mf.gov.pl .

W okresie dwóch pierwszych miesięcy wpłynęło łącznie 926 informacji, z których 117 w formie opinii i uwag dotyczyło funkcjonowania urzędów i izb skarbowych, a 302 naruszeń prawa podatkowego. Pozostała część telefonów i e-maili ma charakter zapytań organizacyjnych (np. godziny funkcjonowania urzędów) lub zapytań z zakresu stosowania prawa podatkowego, na które odpowiedzi są udzielane bezpośrednio lub są przekierowywane do Krajowej Informacji Podatkowej.

Obywatele zwracają uwagę na czas trwania realizacji przez urzędy skarbowe zwrotów nadpłat podatków, niedostateczną komunikatywność urzędników i stosowanie przez nich rozszerzającej wykładni prawa. W pozostałych przypadkach informacje dotyczą prowadzenia niezarejestrowanej działalności gospodarczej, dokonywania sprzedaży bez użycia kas rejestrujących, nie wystawiania faktur VAT oraz nielegalnego zatrudniania pracowników. Informacje dotyczące funkcjonowania urzędów i izb skarbowych poddawane są analizie w Ministerstwie Finansów w celu wypracowania rozwiązań poprawiających jakość obsługi podatników. Natomiast informacje dotyczące indywidualnych przypadków naruszeń prawa kierowane są do właściwych urzędów skarbowych celem ich weryfikacji.

Zachęcamy do korzystania (w dni robocze w godz. 7-17) z telefonu nr 800 807 007 oraz poczty elektronicznej e-mail: powiadom_podatki@mf.gov.pl Zapewniamy anonimowość osób przekazujących informację.

kom/ alig/

Data publikacji 23.07.2015, 16:22