MG: zachęcamy do mediacji i arbitrażu jako alternatywnych sposobów rozwiązywania sporów (komunikat)

07.08.2015, 17:40aktualizacja: 07.08.2015, 17:40

- MG informuje:

- Chcemy przekonać polskich przedsiębiorców, że warto korzystać z mediacji i arbitrażu, jako sposobów umożliwiających szybkie, skuteczne i profesjonalne zakończenie sporu i co ważne w sposób pozasądowy. Liczę, że uruchomiony przez resort gospodarki portal będzie stanowił doskonałe źródło praktycznych informacji na ten temat – mówi wicepremier, minister gospodarki Janusz Piechociński.

Ministerstwo Gospodarki uruchomiło portal internetowy dotyczący tematyki mediacji i arbitrażu. Jest on dostępny pod adresem www.mediacjegospodarcze.gov.pl oraz www.caim.gov.pl. Warto zwrócić uwagę, że mediacja w Polsce wciąż jest niedocenianym, mimo że stopniowo coraz bardziej rozwijającym się, sposobem rozwiązania sporów przez skonfliktowane strony. Celem portalu jest upowszechnianie działalności świadczonej przez regionalne Centra Arbitrażu i Mediacji (CAM). Zostały one utworzone przy udziale organizacji gospodarczych i uczelni wyższych, a także we współpracy z izbami radców prawnych i adwokatów. Rolą centrów jest świadczenie usług mediacji i arbitrażu w rozwiązywaniu konkretnych sporów gospodarczych, a co za tym idzie obniżenie kosztów i skrócenie czasu ich rozstrzygania.

Na portalu znajdują się informacje na temat centrów, m.in.: dane kontaktowe, listy dostępnych mediatorów i regulaminy ich działania. Są tam również publikowane informacje o szkoleniach oraz organizowanych przez nie konferencjach i seminariach. Ponadto w celu przybliżenia przebiegu procesu mediacji na portalu publikowane są przykłady konkretnych sporów (studia przypadku) rozwiązanych przy zastosowaniu mediacji. Znajdą się na nim również wzorce umów z klauzulą mediacyjną, które będą mogły być wykorzystywane przez przedsiębiorców.

Przygotowany portal i promocja działalności podejmowanych przez CAM stanowi pewnego rodzaju uzupełnienie działań legislacyjnych podejmowanych na rzecz zwiększenia wykorzystania mediacji i arbitrażu przy rozwiązywaniu sporów gospodarczych - pod koniec lipca 2015 r. Sejm przyjął ustawę dotyczącą wspierania polubownych metod rozwiązywania sporów.

* * *

W pierwszym okresie realizacji projektu tworzenia Centrów, w ramach pilotażu działalność rozpoczęło 6 Centrów:

- Lubelskie CAM (w Lublinie),

- Małopolskie CAM (w Krakowie),

- Mazowieckie CAM (w Warszawie),

- Podlaskie CAM (w Białymstoku),

- Śląskie CAM (w Katowicach),

- Wielkopolskie CAM (w Poznaniu).

Powstały one dzięki współpracy Ministerstwa Gospodarki z partnerami pozarządowymi wybranymi w otwartym konkursie, tj. Katolickim Uniwersytetem Lubelskim, Izbą Przemysłowo-Handlową z Krakowa, Konfederacją Lewiatan, Izbą Przemysłowo-Handlową z Białegostoku, Fundacją Uniwersytetu Śląskiego Facultas Iuridica z Katowic oraz Wielkopolską Izbą Przemysłowo-Handlową z Poznania.

kom/ kfk/

Data publikacji 07.08.2015, 17:40