AC SA Zawarcie Aneksu do Wieloproduktowej Umowy Kredytowej z ING Bank Śląski S.A.

10.08.2015, 15:37aktualizacja: 10.08.2015, 15:37

Raport bieżący 27/2015

Zarząd AC S.A. z siedzibą w Białymstoku (dalej jako "Spółka") informuje, iż w dniu 10.08.2015 r. Spółka podpisała Aneks do Umowy Wieloproduktowej nr 828/2015/00000283/00 z dnia 27.04.2015 roku (dalej odpowiednio jako "Aneks", "Umowa") zawartej z ING Bank Śląski S.A. z siedzibą w Katowicach (dalej jako "Bank"). O zawarciu Umowy Spółka informowała raportem bieżącym nr 14/2015 z dnia 28.04.2015 r.

Na mocy Aneksu do Umowy:

1. Zmieniono okres, na który udzielono Spółce kredytu odnawialnego obrotowego w formie linii odnawialnej do 03.05.2018 r.

2. Udzielono Spółce odnawialnego limitu kredytowego dodatkowo w formie akredytyw w PLN, EUR, USD.

Termin ważności akredytyw nie może przekroczyć daty 26.04.2018 r., z zastrzeżeniem, że maksymalny okres ważności akredytyw wraz z okresem ich odroczonej płatności wynosi 120 dni.

Bank w ramach udzielonego Spółce odnawialnego limitu kredytowego w formie akredytyw udostępnił sublimity kredytowe w ramach Limitu Kredytowego Umowy Wieloproduktowej, na okres od dnia zawarcia Aneksu do dnia zakończenia Okresu Dostępności Limitu Kredytowego Umowy

Wieloproduktowej, w wysokości:

- 20.000.000,00 zł do wykorzystania w formie akredytyw udzielonych przez Bank na zlecenie Klienta w PLN,

- 4.800.000,00 EUR do wykorzystania w formie akredytyw udzielonych przez Bank na zlecenie Klienta w EUR,

- 5.000.000,00 USD do wykorzystania w formie akredytyw udzielonych przez Bank na zlecenie Klienta w USD.

Szczegółowe warunki wypłaty akredytyw zostaną ustalone z Bankiem.

3. Dokonano zmiany warunków finansowych poprzez ustanowienie dodatkowo:

- prowizji z tytułu kredytów obrotowych w rachunku bankowym w wysokości zależnej od uruchamianej kwoty,

- prowizji za otwarcie akredytywy w wysokości zależnej od kwoty akredytywy, za każdy rozpoczęty 3-miesięczny okres ważności akredytywy.

Aneks został zawarty na warunkach powszechnie stosowanych dla danego typu umów. Strony wyłączyły stosowanie niektórych postanowień Regulaminu (Artykuł XVII (13) Regulaminu Wszczęcie Postępowania, Artykuł XVII (14) Regulaminu Postępowanie zabezpieczające i egzekucyjne oraz Artykuł XVII (15) Regulaminu Obciążenie majątku).

4. W związku z udzieleniem Spółce odnawialnego limitu kredytowego także w formie akredytyw, wierzytelności wynikające z udzielonych akredytyw są również objęte ustanowionymi na podstawie Umowy zabezpieczeniami, tj. cesją praw z polisy ubezpieczeniowej oraz zastawem rejestrowym na zbiorze rzeczy ruchomych stanowiącym całość gospodarczą o zmiennym składzie, do których wprowadzono wynikające z tego zmiany.

Pozostałe postanowienia Umowy pozostają bez zmian.

Podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt 1 i 3 w związku z § 7 i § 9 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz