FERRUM SA Informacja nt. obrotów realizowanych pomiędzy ZKS FERRUM S.A. a spółkami z Grupy Kapitałowej ALSTOM

19.08.2015, 14:52aktualizacja: 19.08.2015, 14:52

Raport bieżący 62/2015

Zarząd FERRUM S.A. ("Emitent", "Spółka") informuje, iż w dniu 18 sierpnia 2015 r. spółka zależna - Zakład Konstrukcji Spawanych FERRUM S.A. ("ZKS FERRUM") przyjęła do realizacji dwa zamówienia złożone przez Alstom Power Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie ("Alstom Power"), których przedmiotem jest wykonanie obudów zewnętrznych na potrzeby realizacji instalacji w sektorze energetycznym.

W związku z powyższym Emitent informuje, iż w okresie od dnia 4 kwietnia 2015 roku tj. od dnia publikacji raportu bieżącego nr 22/2015 w sprawie obrotów pomiędzy ww. spółkami wartość obrotów realizowanych pomiędzy ZKS FERRUM a spółkami z Grupy Kapitałowej Alstom wyniosła ok. 16,75 mln zł netto.

Zamówieniami o najwyższej wartości były dwa zamówienia Alstom Power przyjęte do realizacji przez ZKS FERRUM w dniu 18 sierpnia 2015 r., o których mowa powyżej (Zamówienia). Wartość każdego z Zamówień wyniosła ok. 4,37 mln zł netto.

Termin realizacji Zamówień przypada na odpowiednio 2016 r. oraz początek 2017 r.

Zamówienia przewidują kary za opóźnienia w ich realizacji w wysokości 2% wartości Zamówień za każdy tydzień opóźnienia. Jednocześnie w przypadku opóźnienia w terminach dostarczenia wymaganej dokumentacji Zamówienia przewidują możliwość nałożenia pojedynczych kar za każdy przypadek dziennego opóźnienia. Z zastrzeżeniem wyjątku wskazanego poniżej łączna odpowiedzialność ZKS FERRUM za wszelkie roszczenia wynikające z realizacji Zamówienia, obejmująca w szczególności odpowiedzialność z tytułu realizacji, gwarancyjną, deliktową czy inną wynikającą z lub związaną z Zamówieniem, jego wykonywaniem czy naruszeniem, nie przekroczy wartości Zamówienia. Jeśli kara nie pokryje szkody poniesionej przez Alstom Power będzie miał on prawo do dochodzenia odszkodowania uzupełniającego przewyższającego kwotę kar wskazanych w Zamówieniu.

Pozostałe warunki Zamówień nie odbiegają od warunków stosowanych dla tego typu transakcji.

Jako kryterium uznania łącznej wartości zamówień za znaczące, Emitent przyjął 10% kapitałów własnych Emitenta.

Podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych [...].

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz