MON: list płk. J. Sońty do redaktora naczelnego "Wprost" T. Wróblewskiego (komunikat)

19.08.2015, 19:09aktualizacja: 19.08.2015, 19:09

- MON informuje:

"Szanowny Panie Redaktorze,

W odpowiedzi na Pańskie wystąpienie z dnia 19 sierpnia br. połączone z żądaniem publikacji na stronach internetowych Ministerstwa Obrony Narodowej oświadczenia odwołującego się do treści zawartych w liście skierowanym w dniu 16 sierpnia br. do Rady Etyki Mediów, wyjaśniam, że wspomniany list nie zawiera żadnych, tym bardziej fałszywych i bezpodstawnych zarzutów, a jedynie prośbę, skierowaną w słusznym interesie społecznym, do powołanej w tym celu instytucji, o zweryfikowanie kilku przywołanych w nim okoliczności w kontekście zgodności z etyką zawodu dziennikarza.

Wbrew stanowisku wyrażonemu przez Pana Redaktora, jakoby z publicznych informacji nie wynikało, że Panowie Tomasz Wróblewski i Andrzej Talaga pełnili funkcje w Fundacji Warsaw Enterprise Institute, pragnę zwrócić Pańską uwagę na okoliczność, że na stronie internetowej Warsaw Enterprise Institute (wei.org.pl) w zakładce WEI/władze oraz WEI/eksperci widnieje informacja, o tym, że Pan Tomasz Wróblewski jest wiceprezesem tej fundacji, a Pan Andrzej Talaga ekspertem w dziedzinie bezpieczeństwa. Informacje o sprawowanych przez Panów funkcjach są również dostępne i możliwe do zweryfikowania na stronach internetowych Krajowego Rejestru Sądowego.

Podkreślić należy także, że we wspomnianym liście nie wskazywano, aby Fundacja Warsaw Enterprise Institute +zajmowała się śmigłowcami lub współpracowała z firmą zaangażowaną w przetarg na śmigłowiec wielozadaniowy+. W liście umieszczono jedynie informację, że Pan Andrzej Talaga, niedawny wiceprezes Fundacji, a obecnie jej ekspert, pełni także funkcję dyrektora w PZL Mielec, które nie wygrały przetargu na dostawę śmigłowców wielozadaniowych, co z kolei było przedmiotem artykułu prasowego opublikowanego w redagowanym przez Pana Redaktora tygodniku +Wprost+.

Mając na uwadze powyższe, podtrzymuję w całości treść listu skierowanego do Rady Etyki Mediów. Pozostaję także w przekonaniu, że prośba, z którą się zwróciłem, nie narusza Pańskich dóbr osobistych, ani nie godzi w wolność prasy, ani słowa.

/ - / płk Jacek Sońta"

kom/ amt/