Wieczór oratoryjny - "Stworzenie świata"

20.08.2015, 12:57aktualizacja: 20.08.2015, 12:57

NFM CHOIR - zdjęcie - Slawomir Przerwa
Po raz pierwszy w Toruniu zaprezentowane zostanie bezprecedensowe dzieło – Oratorium "Stworzenie Świata" Haydna, do wykonania którego Toruńska Orkiestra Symfoniczna zaprosiła znakomitych artystów. Koncert odbywa się ramach XIX Międzynarodowego Festiwalu Nova Muzyka i Architektura.

Sobota 29 sierpnia 2015 r., godz. 20:00, Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny, wstęp wolny

Aleksandra KUBAS-KRUK – sopran

Nicholas MULROY – tenor

Bogdan MAKAL – bas

Jerzy BUTRYN – bas

Chór Narodowego Forum Muzyki /Agnieszka Franków-Żelazny – przygotowanie/

Andrzej KOSENDIAK – dyrygent

Toruńska Orkiestra Symfoniczna

Magdalena  Jackowska /RMF Classic/ - słowo

Oratorium "Stworzenie świata" jest dziełem bezprecedensowym - Haydn wykorzystał w nim bowiem nie tylko własne doświadczenia kompozytorskie z zakresu symfonii, singspielu i muzyki religijnej, ale połączył zdobycze przeszłości z tendencjami współczesnymi i zapoczątkował nowe drogi rozwojowe.

Pomysł napisania oratorium zrodził się podczas drugiego pobytu Haydna w Londynie, gdzie kultywowano tradycje oratoryjne Haendla. Początkowo miało to być oratorium przeznaczone do wykonania w Londynie, tekst libretta napisał specjalnie dla Haydna poeta angielski Th. Lindley na podstawie I rozdziału Księgi Rodzaju ze Starego Testamentu oraz "Raju Utraconego" Miltona. Ostatecznie jednak libretto opracował dyrektor wiedeńskiej biblioteki dworskiej Gottfried van Swieten.

Do współpracy zaprosiliśmy znakomitych solistów-śpiewaków oraz czołowy zespół polskiej sceny muzyki chóralnej - Chór Narodowego Forum Muzyki z Wrocławia. Oprócz regularnych występów z innymi zespołami chór podróżuje po Polsce, koncertując z orkiestrami krajowych filharmonii oraz NOSPR i POR. Wielokrotnie pojawił się na antenie Polskiego Radia oraz w rozgłośniach zagranicznych. W latach 2009 i 2011 jako pierwszy polski chór zaprezentował się na legendarnym festiwalu BBC Proms.

Nad całością artystyczną czuwać będzie Andrzej Kosendiak – dyrygent, dyrektor Narodowego Forum Muzyki, profesor Akademii Muzycznej w Gdańsku.

Koncert współorganizowany przez Narodowe Forum Muzyki we Wrocławiu.

Koncert współorganizowany ze środków Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 20.08.2015, 12:57