Polityka i społeczeństwo

CIR: we wtorek konkretne propozycje pomocy dla poszkodowanych suszą (komunikat)

24.08.2015, 14:28aktualizacja: 24.08.2015, 14:28

- CIR informuje:

Premier Ewa Kopacz spotkała się w poniedziałek z sadownikami z gminy Warka, którzy zostali poszkodowani w wyniku suszy. To właśnie na Mazowszu hodowcy drzew owocowych wyjątkowo dotkliwie odczuwają jej skutki.

„Susza dotyka również producentów owoców” – podkreśliła premier Ewa Kopacz. Sady stanowią około 40% powierzchni gminy Warka, którą odwiedziła szefowa rządu.

Premier Ewa Kopacz zapowiedziała, że we wtorek konkretnymi propozycjami dla poszkodowanych przez suszę zajmie się Rada Ministrów. „Dzisiaj szacujemy straty, ale też oceniamy możliwości pomocy dla wszystkich. Nie tylko dla tych, którzy są hodowcami bydła, czy producentami mleka, ale też sadowników” – podkreślała szefowa rządu.

Unijna pomoc dla polskich rolników

7 września w Brukseli odbędzie się nadzwyczajne posiedzenie unijnych ministrów rolnictwa, którzy będą obradować w związku z trudną sytuacją rolników w całej Unii Europejskiej. „Chcemy spotkać się znacznie wcześniej z naszymi przyjaciółmi z Niemiec i Francji po to, żeby apelować do Komisji Europejskiej o bardzo mocne wsparcie” – podkreślała premier Ewa Kopacz. Dodała przy tym, że wyzwanie stoi nie tylko przed Komisją Europejskiej, ale też przed polskim rządem w przededniu tworzeniu budżetu na 2016 r. „Dzisiaj nie jest sztuką udzielanie tylko i wyłącznie pomocy w formie niskooprocentowanych kredytów. Chodzi o konkretną pomoc, którą rolnicy będą mogli zabezpieczyć swoją przyszłość” – mówiła premier Ewa Kopacz.

kom/ kfk/

Data publikacji 24.08.2015, 14:28