CIR: premier Ewa Kopacz o planach stołecznych inwestycji: nowy budżet unijny jest szansą dla Warszawy (komunikat)

24.08.2015, 17:05aktualizacja: 24.08.2015, 17:05

- CIR informuje:

Kontynuacja budowy II linii metra, zakup nowoczesnego taboru oraz budowa i rozbudowa czterech dróg ekspresowych za ponad 4 mld zł – to strategiczne inwestycje w warszawską infrastrukturę, których realizację zapowiedziała w poniedziałek premier Ewa Kopacz.

„Warszawa jest liderem w pozyskiwaniu środków europejskich. W poprzedniej perspektywie 2007-2013 wykorzystała ponad 8 mld zł. To są olbrzymie pieniądze, które przełożyły się na bardzo potrzebne inwestycje” – podkreśliła premier Ewa Kopacz. „Dzisiaj ta dobra energia mieszkańców Warszawy musi współpracować z zaangażowaniem rządu i samorządu po to, aby przełożyła się na konkretne pomysły i działania” – dodała.

Strategia Rozwoju Warszawy na lata 2014-2020

Prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz podpisała sześć deklaracji o przygotowaniu projektów infrastrukturalnych dla stolicy. Jedna z nich zakłada rozbudowę II linii metra. Obecnie jej odcinek centralny obsługuje aż 35 nowych sześciowagonowych pociągów, a siedem stacji łączy lewo- i prawobrzeżną Warszawę. „W przyszłości rozbudowana II linia metra połączy nie tylko samą Warszawę i jej dzielnice, ale również Warszawę i jej przedmieścia” – podkreślała premier Ewa Kopacz. W deklaracjach wspomniane są także duże inwestycje drogowe warte ponad 4 mld zł. Mowa tu o czterech projektach związanych z przebiegiem istniejących i planowanych dróg ekspresowych warszawskiego węzła drogowego (S2, S8 i S17). Szefowa polskiego rządu przypomniała, że w ramach Kontraktu Terytorialnego Mazowsze uzyska 49 mld zł na nowe inwestycje.

kom/ mkz/

Data publikacji 24.08.2015, 17:05