Kopacz: Warszawa chce uzyskać z UE ponad 4 mld zł na inwestycje transportowe

24.08.2015, 17:08aktualizacja: 24.08.2015, 17:08

Warszawa wystąpi o łącznie ponad 4 mld zł dofinansowania z UE na cztery inwestycje drogowe oraz rozbudowę II linii metra - zapowiedziała w poniedziałek premier Ewa Kopacz na wspólnym briefingu prasowym z prezydent Warszawy Hanną Gronkiewicz-Waltz.

Kopacz poinformowała, że prezydent Warszawy podpisała i skierowała już do rządu deklarację dotyczącą przygotowania wniosków o dofinansowanie w ramach nowej perspektywy unijnej na lata 2014-20 sześciu warszawskich inwestycji transportowych: czterech inwestycji drogowych oraz dwóch związanych z rozbudową metra. Łącznie miasto będzie się starało o ponad 4 mld zł unijnego dofinansowanie na te inwestycje.

W deklaracji - poinformowała Kopacz - jest mowa m.in. o rozbudowie drugiej linii metra zarówno w kierunku wschodnim, jak i zachodnim. Zapowiedziała też, że niedługo zintegrowany transport miejski będzie łączył nie tylko warszawskie dzielnice, ale również miejscowości podwarszawskie ze stolicą.

Premier podkreślała, że Warszawa to miasto, które "w sposób szczególny lideruje w pozyskiwaniu środków europejskich". Zaznaczyła, że w poprzednim unijnym budżecie w latach 2007-2013 stolica otrzymała ponad 8 mld zł. "To są olbrzymie pieniądze, które przełożyły się na dobre inwestycje" - oceniła Kopacz.

Premier przekonywała, że nowa perspektywa finansowa w UE jest szansą dla Warszawy. "Szczególnie jest szansą, kiedy ma takiego prezydenta, bo dzięki działaniom pani prezydent i jej wiceprezydentów, Warszawa została uznana jako zintegrowany węzeł drogowy. A więc wszystkie inwestycje, które będą czynione tutaj w infrastrukturę drogową, będą oczywiście w powiązaniu już z ciągiem dróg ekspresowych, ale również z ciągiem tych nowych dróg ekspresowych, które będą w przyszłości budowane" - powiedziała szefowa rządu.(PAP)

mzk/ wni/mok/ malk/

Data publikacji 24.08.2015, 17:08