BRIJU SA Korekta RB nr 20/2015 - Zawarcie umowy kredytowej

25.08.2015, 17:41aktualizacja: 25.08.2015, 17:41

Raport bieżący 20/2015

Zarząd BRIJU S.A. z siedzibą w Poznaniu ("Emitent") niniejszym koryguje treść raportu bieżącego nr 20/2015 z 8 maja 2015r. poprzez dodanie informacji o wartości hipoteki umownej, która aneksem do umowy ustanawiającej hipotekę została podwyższona do kwoty 27 mln zł oraz informacji o wartości nieruchomości w księgach rachunkowych Emitenta, która na dzień sporządzenia raportu wynosiła 5.982.304,01 zł.

Poniżej Emitent podaje całą treść raportu, uzupełnioną o w/w informacje:

Zarząd BRIJU S.A. z siedzibą w Poznaniu ("Emitent") informuje, że w dniu 8 maja 2015 roku Emitent zawarł umowę kredytową o kredyt w rachunku bieżącym z mBank Spółką Akcyjną z siedzibą w Warszawie, Oddział Korporacyjny Poznań ("Bank").

Umowa kredytowa o kredyt w rachunku bieżącym została zawarta na okres od 11 maja 2015 roku do 9 maja 2017 roku. Kwota kredytu wynosi 15 mln zł. Wraz z uruchomieniem finansowania zostanie zamknięta dotychczas obowiązująca umowa podpisana z Bankiem 17 grudnia 2014 roku, na mocy której limit kredytu w rachunku bieżącym wynosił 7 mln zł. O zawarciu z Bankiem poprzedniej umowy o kredyt w rachunku bieżącym Emitent informował w raporcie bieżącym nr 44/2014 z 18 grudnia 2014 roku. Środki pieniężne pochodzące ze zwiększonej kwoty kredytu w rachunku bieżącym zostaną wykorzystane na finansowanie bieżącej działalności Emitenta. Oprocentowanie kredytu jest oparte o zmienną stopę procentową, którą stanowi stawka WIBOR 1M powiększona o marżę Banku. Zabezpieczeniem wierzytelności Banku z tytułu kredytu jest hipoteka umowna na nieruchomości będącej własnością Emitenta, położonej w Gnieźnie, dla której Sąd Rejonowy w Gnieźnie prowadzi księgę wieczystą PO1G/00008353/0. Hipoteka umowna na nieruchomości zostanie ustanowiona jako zabezpieczenie łącznych wierzytelności Banku z umowy kredytowej oraz z umowy ramowej na gwarancje bankowe. Umowa ustanawiająca na rzecz Banku hipotekę umowną została zawarta w dniu 21 kwietnia 2015 wraz z podpisaniem umowy ramowej na gwarancje bankowe. Emitent informował o ustanowieniu hipoteki w raporcie nr 18/2015 z 21 kwietnia 2015 roku. W dniu dzisiejszym został podpisany aneks do umowy ustanawiającej hipotekę umowną i zostały nią objęte wierzytelności Banku z umowy kredytowej i z umowy ramowej na gwarancje bankowe. Zgodnie z aneksem zabezpieczenie w formie hipoteki umownej zostało ustanowione do kwoty 27 mln zł. Wartość nieruchomości w księgach rachunkowych Emitenta wynosi 5.982.304,01 zł. Pozostałe warunki umowy kredytowej o kredyt w rachunku bieżącym i umowy ustanawiającej hipotekę nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego typu umów.

Kapitały własne BRIJU S.A., stanowiące podstawę do uznania w/w umowy za znaczącą, według stanu na dzień 30 grudnia 2014 roku wynosiły 28.310.420 PLN.

Szczegółowa podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt 1 i 3 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz