Gdańska stocznia zbudowała żaglowiec dla Marynarki Wojennej Wietnamu

28.08.2015, 20:09aktualizacja: 28.08.2015, 20:09

W stoczni Marine Project w Gdańsku został zbudowany żaglowiec szkolny na potrzeby Akademii Marynarki Wojennej Socjalistycznej Republiki Wietnamu. Budowę oceanicznego żaglowca zleciłPolski Holding Obronny. W rejs do Wietnamu statek wyruszy we wrześniu.

W piątek zacumowany przy Skwerze Kościuszki w Gdyni żaglowiec, trzymasztowy bark „Le Quy Don”, został oficjalnie zaprezentowany dziennikarzom. Polski Holding Obronny podał, że jest to pierwszy od 20 lat całkowicie polski żaglowiec.

40 kadetom, studentom Akademii Marynarki Wojennej Socjalistycznej Republiki Wietnamu wręczono też certyfikaty ukończenia szkolenia. Wraz z oficerami od dwóch miesięcy uczestniczyli w szkoleniu prowadzonych przez specjalistów z Akademii Marynarki Wojennej oraz 3. Flotylli Okrętów. Jednostka będzie służyła Marynarce Wojennej Wietnamu do szkolenia swoich kadetów.

Kontrakt podpisany dwa lata temu przez Polski Holding Obronny z Marynarką Wojenną Wietnamu obejmował budowę, wyposażenie żaglowca i przeszkolenie wietnamskiej załogi. Projekt żaglowca opracowało Biuro Projektowe Choreń Design&Consulting. Zygmunt Choreń jest twórcą takich żaglowców jak „Fryderyk Chopin” czy „Dar Młodzieży”.

Żaglowiec ma 67 m długości całkowitej, 10 m szerokości i 3,6 m zanurzenia. Załoga stała składać się będzie z kadry dowódczej liczącej 30 osób i 80 kadetów. Powierzchnia żagli wynosi 1,4 tys. m kw. Kapitan „Le Quy Don” Piotr Leszczyński podał, że jednostka ma 21 żagli, kilka kilometrów lin, a maszty mają wysokość 41 m. Żaglowiec został wyposażony m.in. w wysokiej jakości systemy szkoleniowe i symulatory nawigacji, radiolokacji oraz salę komputerową. „Dzięki istnieniu symulatora manewrowego, nawigacyjnego i siłowni okrętowej kadeci mogą np. analizować, omawiać konkretną sytuację, do jakiej doszło podczas rejsu” – tłumaczył. (PAP)

bls/ gma/

Data publikacji 28.08.2015, 20:09