ELEKTROTIM SA Informacja o zawarciu umowy ramowej z mBank S.A. w zakresie korzystania przez ELEKTROTIM S.A. z linii gwarancyjnej

01.09.2015, 10:30aktualizacja: 01.09.2015, 10:30

Raport bieżący 52/2015

Biorąc pod uwagę § 2 ust. 2, w związku z § 5 ust. 1 pkt. 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19.02.2009r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim, Zarząd Spółki ELEKTROTIM S.A. informuje, iż w dniu 31.08.2015r. otrzymał z mBank S.A. (dalej: Bank) z siedzibą w Warszawie podpisaną Umowę Ramową (dalej: Umowa; data umowy: 25.08.2015r.).

Przedmiotem umowy jest korzystanie przez ELEKTROTIM S.A. z gwarancji udzielanych przez Bank w ramach udostępnionej Linii na gwarancje. W ramach Linii Bank wyraził gotowość udzielenia następujących gwarancji: przetargowych, zwrotu zaliczki/kaucji, dobrego wykonania kontraktu, terminowych płatności, wykonania kontraktowych zobowiązań gwarancyjnych w PLN, EUR lub USD, zgodnie z zaakceptowanymi przez Bank oraz powołującymi się na Umowę zleceniami Klienta, sporządzonymi na obowiązującym w Banku formularzu, składanymi w okresie wykorzystania Limitu Linii wraz z odpowiadającym danemu zleceniu Oświadczeniem o dobrowolnym poddaniu się egzekucji, o którym mowa Umowie.

Bank przyznał Spółce ELEKTROTIM S.A. prawo do korzystania z gwarancji w ramach Limitu Linii do maksymalnej kwoty 7.000.000,00 PLN (słownie: siedem milionów złotych).

Linia na gwarancje została udostępniona Spółce ELEKTROTIM S.A. na okres od dnia podpisania Umowy do dnia 30.09.2022r. (ostateczny termin ważności gwarancji wystawionych przez Bank w ramach Limitu Linii). Okres wykorzystania Limitu Linii, w którym ELEKTROTIM S.A. jest uprawniony do składania zleceń udzielenia gwarancji rozpoczyna się od dnia podpisania Umowy i upływa z dniem 28.09.2018r.

Inne istotne postanowienia Umowy:

ELEKTROTIM S.A. zobowiązał się do utrzymywania przedsiębiorstwa w należytej kondycji finansowej oraz do tego, że w okresie obowiązywania Umowy będzie osiągać następujące efekty gospodarcze i wskaźniki finansowe:

1)wskaźnik zadłużenia rozumiany jako stosunek sumy rezerw + zobowiązań długoterminowych, zobowiązań krótkoterminowych, funduszy specjalnych oraz rozliczeń międzyokresowych biernych do sumy aktywów - nie większy niż 70%,

2)wynik finansowy netto dodatni na koniec każdego roku obrachunkowego.

Kryterium uznania ww. Umowy za znaczącą jest łączna wartość umów zawartych z tym samym podmiotem w ciągu ostatnich 12 miesięcy, która przekracza wartość 10% kapitałów własnych Spółki. Spółka jest również stroną Umowy o linię wieloproduktową dla grupy podmiotów powiązanych "Umbrella wieloproduktowa". Łączna wartość umów zawartych z mBank w ciągu ostatnich 12 miesięcy wynosi 36 mln złotych.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz