GRUPA ŻYWIEC SA Spełnienie się jednego z warunków zawieszających umowy wstępnej.

03.09.2015, 19:10aktualizacja: 03.09.2015, 19:10

Raport bieżący 30/2015

Zgodnie z par. 5 ust.1 pkt 4) i par. 10 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19.02.2009r., Zarząd Grupy Żywiec S.A. ("Spółka"), informuje:

W nawiązaniu do treści raportu bieżącego Spółki z dnia 23 lipca 2015r., nr 28/2015, w dniu 3 września 2015 r. Spółka otrzymała pisemną informację od Orbico D.O.O., spółki zarejestrowanej na podstawie prawa chorwackiego ("Orbico"), że w dniu 31 sierpnia 2015 r. Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydał Decyzję nr DKK-146/2015, na mocy której wyraził zgodę na dokonanie koncentracji, polegającej na przejęciu przez Orbico kontroli nad Distribev Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, co oznacza, że został‚ spełniony jeden z warunków zawieszających zawartej przez podmiot zależny od Spółki, tj. Distribev Holding Spółka z o.o. ("Distribev Holding") oraz Orbico w dniu 23 lipca 2015 r. wstępnej umowy ("Umowa") w sprawie sprzedaży udziałów w Distribev Sp. z o.o. - podmiotowi zależnemu Spółki ("Distribev").

Zgodnie z Umową, po spełnieniu wszystkich warunków zawieszających w niej zawartych, Orbico nabędzie udziały stanowiące 80% kapitału zakładowego Distribev w chwili realizacji sprzedaży ("Udziały Sprzedawane"). Po zrealizowaniu transakcji sprzedaży Udziałów Sprzedawanych Orbico będzie w posiadaniu 80% udziałów w Distribev, zaś Spółka i Distribev Holding będą posiadać łącznie pozostałe 20% udziałów w Distribev.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz