POWSZECHNY ZAKŁAD UBEZPIECZEŃ SA Spełnienie warunku zawieszającego umowy nabycia akcji spółki Alior Bank SA zawartej przez PZU SA

03.09.2015, 19:12aktualizacja: 03.09.2015, 19:12

Raport bieżący 81/2015

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 57/2015 z dnia 30 maja 2015 r., Zarząd Powszechnego Zakładu Ubezpieczeń Spółka Akcyjna ("PZU SA") niniejszym informuje, że w dniu 2 września 2015 r. powziął informację, że zgodnie z ogłoszeniem na oficjalnej stronie internetowej Komitetu Antymonopolowego Ukrainy ("AMCU"), AMCU wyraził swoją zgodę na nabycie przez PZU SA akcji Alior Bank Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie ("Bank"), uprawniających PZU SA do wykonywania więcej, niż 25% głosów w najwyższym organie Banku.

Przedmiotowa decyzja powoduje spełnienie się jednego z warunków zawieszających umowy zawartej w dniu 30 maja 2015 r. między PZU SA a akcjonariuszami Banku tj. spółką Alior Lux S.à r.l. & Co. S.C.A. oraz spółką Alior Polska sp. z o.o. ("Umowa"), na mocy której, po spełnieniu warunków w niej wskazanych, PZU SA nabędzie łącznie 18.318.473 akcji Banku, stanowiących około 25,25% kapitału zakładowego Banku oraz ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Banku.

Informacja o zawarciu Umowy została przekazana przez PZU SA z raporcie bieżącym nr 57/2015 z dnia 30 maja 2015 r.

Nabycie przez PZU SA akcji Banku na podstawie Umowy nastąpi po spełnieniu pozostałych warunków zawieszających wskazanych w raporcie bieżącym nr 57/2015 z dnia 30 maja 2015 r., o czym PZU SA poinformuje odrębnymi raportami bieżącymi.

Podstawa prawna: art. 56 ust. 5 Ustawy o ofercie publicznej oraz art. 56 ust. 1 pkt 2 ustawy o ofercie publicznej w zw. z par. 5 ust. 1 pkt 4 oraz par. 10 rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie informacji bieżących i okresowych.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz