Newsletter

W Unii Europejskiej najwięcej uprawia się słodkich jednokolorowych jabłek

06.09.2015, 10:17aktualizacja: 06.09.2015, 10:17

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Gala i Golden Delicious to najczęściej produkowane w UE odmiany jabłek. Na trzecim miejscu znalazła się odmiana Idared - najbardziej popularna w Polsce. szacuje się, że tegoroczne zbiory tych owoców w Unii będą o 5 proc. niższe niż w 2014.

Światowe Stowarzyszenie Producentów Jabłek (WAPA) ocenia, że w 2015 roku zbiory jabłek w UE będą na poziomie 11,974 mln ton wobec 12,568 mln ton w ubiegłym roku. Najwięcej będzie odmian Golden Delicious (2,54 mln t), Gali (1,33 mln t) a oraz Idared (1,11 mln t).

Odmiany te są dobrze znane na polskim rynku. Golden Delicious to lubiana żółta odmiana słodkich jabłek, w dużej części importowana. Gala - czerwona odmiana, nieco mniejszych, ale soczystych jabłek, chętnie kupowanych w ubiegłym roku przez rodzimych konsumentów produkowana jest w naszym kraju na coraz większą skalę. Zaś do bardziej kwaskowatego Idareda polscy zjadacze jabłek już przyzwyczaili, bo tę odmianę uprawia się w naszym kraju od wielu lat (odmiana uzyskana w USA).

Popularnymi w Europie odmianami także są: Red Delisious, Jonagold, Shampion, Elstar, Jonagored, Granny Smith.

Od kilku lat Polska jest największym w Unii producentem jabłek. Będzie i w tym roku produkując, według szacunków WAPA, nawet 3,75 mln ton tj. tyle, ile w ubiegłym roku. Polskie statystyki są jednak nieco niższe i mówią o 3,2 mln ton, ale z pewnością zostaną one zredukowane z powodu suszy. Drugim producentem jabłek są Włosi, którzy w tym roku mogą zebrać ponad 2,3 mln ton; Francuzi – mogą uzyskać zbiory na poziomie 1,6 mln ton, a Niemcy – 885 tys. ton.

Polska jest największym eksporterem jabłek w Europie. (PAP)

awy/ pz/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 06.09.2015, 10:17
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ