Pobierz materiał i Publikuj za darmo

W trakcie panelu dotyczącego rozwoju sektora spożywczego Marek Spuz vel Szpos powiedział, że spółka intensywnie pracuje nad obniżeniem kosztów produkcji, podejmuje też wyzwania w zakresie innowacji i nowoczesnych systemów zarządzania oraz wzmacnia swoje struktury handlowe. Przygotowuje się w ten sposób do uwolnienia rynku cukru i ekspansji eksportowej poza Europę.
Krajowa Spółka Cukrowa, jak poinformował jej prezes, eksportuje w tej chwili ok. 18% wytwarzanego cukru. W ramach UE cukier eksportowany jest m.in. do Niemiec, Grecji, Słowacji, Czech, na Litwę, Węgry i Cypr.
"Poza Unię możemy eksportować jedynie w ramach limitu przyznanego przez UE. W zeszłym roku było to ok. 30 tys. ton" - wyliczył Spuz vel Szpos. Jak dodał, KSC sprzedaje swoje wyroby m.in. do Algierii, Izraela, czy Jordanii.
Sytuacja zmieni się diametralnie po 30 września 2017 roku. Zniesienie obowiązujących limitów oznaczać będzie intensyfikację upraw buraków cukrowych w UE i wzrost produkcji cukru. Nowa sytuacja doprowadzi do skorelowania cen europejskich ze światowymi oraz do zwiększenia eksportu cukru z Europy na rynki światowe.
"Dla nas to wyzwanie i duża szansa. Zakładamy, że po 2017 roku uda się nam zwiększyć sprzedaż cukru o 20% Głównie za sprawą większych dostaw na rynki eksportowe pozaeuropejskie, gdzie już jesteśmy obecni, czyli na Bliski Wschód, do Azji Centralnej czy do dawnej strefy Wspólnoty Niepodległych Państw. Intensywnie pracujemy w tej chwili nad wzmocnieniem naszych struktur handlowych, zatrudniamy specjalistów z doświadczeniem na międzynarodowych rynkach. Chcemy wyeliminować pośredników w dostawach cukru poza UE" - dodał Marek Spuz vel Szpos.
Jak zaznaczył prezes, eksport wymusza innowacje w zakresie opakowań i nowych smaków: "Jest to coś, co nas inspiruje".
Mówiąc o wpływie upodobań konsumentów na rynek spożywczy, prezes stwierdził, że klienci wymusili zmianę standardów, wymogli nowe asortymenty. Należało dostosować się z produktem do ich potrzeb. I KSC to zrobiła. "W cukrze, który był kiedyś monotematyczny, w tej chwili mamy osiem asortymentów, od cukru o różnej granulacji, przez cukier bio, po cukier trzcinowy. Mamy fabrykę, która produkuje słodycze. Staramy się w pełni dostosowywać do rynku i do potrzeb klienta" - wyjaśnił Spuz vel Szpos.
Prezes KSC S.A. Marek Spuz vel Szpos był jednym z uczestników wtorkowego panelu w ramach XXV Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju dotyczącego sektora spożywczego. Uczestnicy dyskusji zastanawiali się nad fenomenem dynamicznego rozwoju branży w ostatnim 25-leciu.
Paneliści byli zgodni co do faktu, że polski sektor spożywczy doskonale dostosował się do nowej rzeczywistości rynkowej. W ich ocenie jest to wynik przedsiębiorczości, inwestycji w wysoką jakość produktów oraz innowacyjność, na którą postawili producenci.
"Polska powinna być dumna z tego, co stało się z produkcją żywności. Widzę dużą zmianę w ciągu ostatnich lat w produkcji, standardach, w technologii - ocenił dyrektor operacyjny Grupy Jeronimo Martins w Polsce Pedro Pereira da Silva. - Są to najwyższe standardy jeżeli chodzi o branżę żywnościową".
Z kolei Andrzej Sadowski z Centrum im. Adama Smitha zwrócił uwagę, że polska żywność jest rozpoznawana praktycznie na całym świecie. "Jesteśmy wyjątkowym krajem, w którym rolnicy odrzucili możliwość niszczenia jabłek. Sankcje były dopingiem, aby wyjść poza rynki Starej Europy, to nie był rynek specjalnej troski, jak kopalnie" - powiedział.
XXV Forum Ekonomiczne w Krynicy-Zdroju potrwa do czwartku.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
embeduj wideo
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 09.09.2015, 18:26 |
Źródło informacji | Centrum Prasowe PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Rozszerzona odpowiedzialność producenta to wyzwanie dla producentów, samorządów, branży odpadowej i recyklerów PAP
Dla nas najważniejszym elementem ostatnich dni i tygodni jest rozszerzona odpowiedzialność producenta, ponieważ dotyka ona całego obiegu materiałowego: od producentów, przez samorządy, branżę odpadową, po recyklerów – podkreślił Kamil Majerczak, CEO PreZero w Polsce, podczas XXXIV Forum Ekonomicznego w Karpaczu.- 15.09.2025, 11:41
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
XXXIV Forum Ekonomiczne w Karpaczu - wiodąca platforma dialogu
Ponad 6 tysięcy gości przyjechało na XXXIV Forum Ekonomiczne w Karpaczu, które odbyło się w dniach 2-4 września 2025 roku. Przez trzy dni przedstawiciele polityki, biznesu, ekonomii, nauki i kultury z ponad 50 krajów świata debatowali o najważniejszych wyzwaniach współczesności, koncentrując się wokół hasła przewodniego tegorocznego Forum: „Czas transformacji - jaka będzie Europa przyszłości?”.- 15.09.2025, 11:40
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Fundacja Instytut Studiów Wschodnich
-
Image
Maczfit i smaki dzieciństwa
Każdy z nas ma w pamięci zapachy i smaki, które przenoszą nas do beztroskich lat dzieciństwa. Wystarczy je przywołać, by znów poczuć się jak dziecko - siedzące przy kuchennym stole i czekające na ulubione danie przygotowane z sercem przez mamę czy babcię. Aromat drożdżowych racuchów unoszący się w kuchni, kremowy budyń z cynamonem jedzony prosto z rondelka, gorąca zupa pomidorowa czy makaron z truskawkami i śmietaną - właśnie takie dania zapamiętujemy na całe życie. Są częścią naszych historii i rodzinnych tradycji.- 15.09.2025, 10:46
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Maczfit
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ