NEWAG SA Wygrany przetarg na rozbudowę metra w Sofii

09.09.2015, 22:03aktualizacja: 09.09.2015, 22:03

Raport bieżący 57/2015

Zarząd NEWAG S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu dzisiejszym powziął wiadomość o wyborze

przez METROPOLITAN EAD w Sofii oferty konsorcjum powołanego przez Spółkę, Siemens A.G.

w Wiedniu oraz Siemens EOOD w Sofii jako oferty najkorzystniejszej w przetargu na rozbudowę metra w Sofii poprzez dostawę pojazdów metra oraz systemu kontroli ruchu.

Zakres podstawowy obejmuje dostawę 20 pojazdów trójczłonowych, dodatkowo klient może zamówić 10 kolejnych pojazdów (opcja).

Klientowi zaoferowano dostawę pojazdów bazujących na platformie "Inspiro" (pojazdy dostarczone dla Metra Warszawskiego).

Dostawa pojazdów będzie zrealizowana w terminie 36 miesięcy od podpisania umowy.

Łączna szacunkowa wartość całego (dostawa pojazdów oraz systemu kontroli ruchu) zamówienia podstawowego (bez opcji) wynosi 142.000.000 EUR (601.512.000 PLN według kursu średniego NBP na dzień dzisiejszy) netto.

Zakres prac przypadający na Spółkę obejmuje projektowanie oraz montaż pojazdów w zakładzie Spółki, dostawę do klienta oraz usługi serwisowe w okresie gwarancji.

Szacunkowa wartość prac przypadających na Spółkę wynosi 37 400 000,00 EUR (158.426.400,00 PLN według kursu średniego NBP na dzień dzisiejszy) netto oraz dodatkowo 18 500 000,00 EUR (78.366.000,00 PLN według kursu średniego NBP na dzień dzisiejszy) netto w razie skorzystania przez klienta z opcji na dostawę kolejnych 10 pojazdów.

Wybór oferty konsorcjum stanowi wiążące rozstrzygnięcie i zobowiązuje strony do zawarcia umowy

w terminie do dnia 04.10.2015. O zawarciu umowy Spółka poinformuje w odrębnym raporcie bieżącym.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz