Instytut Ekonomiki Rolnictwa: zbiory zbóż wyniosą ok. 29,1 mln ton

10.09.2015, 18:39aktualizacja: 10.09.2015, 18:39

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przewiduje pogorszenie się sytuacji na polskim rynku zbóż w sezonie 2015/16. Eksperci szacują, że uzyska się 29,1 mln ton ziarna, tj. o ponad 8 proc. mniej niż w 2014 r.

"W połączeniu z mniejszymi zapasami początkowymi spowoduje to zmniejszenie podaży krajowej o blisko 11 proc. Jednocześnie zużycie zwiększy się o ponad 5 proc. W wyniku tego, zapasy końcowe mogą się zmniejszyć o 41 proc. do 1,0 mln ton" - napisano w comiesięcznej publikacji IERIGŻ.

Według ekspertów IERiGŻ, w najbliższym czasie ceny surowców roślinnych mogą wzrosnąć. Spadek zbiorów praktycznie wszystkich roślin uprawnych z powodu suszy, która objęła głównie centralną Polskę, sprawi, że podaż zbóż będzie znacznie mniejsza niż w ubiegłym roku, który był rekordowy pod względem zbiorów.

Dynamikę wzrostu cen skupu zbóż hamować będzie jednak wysoka podaż produktów zwierzęcych. Pogorszenie opłacalności produkcji trzody chlewnej, drobiu, bydła i mleka, będzie skłaniać mniej efektywnych producentów do redukcji pogłowia zwierząt. Będzie to zwiększać podaż żywca. Sytuacja może zmienić się w czwartym kwartale pod wpływem sezonowego spadku podaży przede wszystkim mleka - oceniła Jadwiga Seremak-Bulge.

Jej zdaniem niepewność co do skali podwyżek cen w sezonie 2015/16 zachęca rolników do magazynowania zbóż i wstrzymywania się ze sprzedażą. Mimo zakończenia żniw ich podaż zbóż jest niewielka.

Dobre zbiory na świecie oraz mniejszy popyt ze strony największego importera - Chin powoduje, że światowe ceny zbóż od kilku tygodni spadają. "Nie należy się więc spodziewać znacznego wzrostu cen krajowych, mimo mniejszych zbiorów w Polsce i wielu krajach europejskich" - zaznaczyła ekspertka.(PAP)

awy/pz/

Data publikacji 10.09.2015, 18:39