Newsletter

W I półroczu br. połowy ryb na Bałtyku większe o 8,7 proc.

13.09.2015, 09:57aktualizacja: 13.09.2015, 09:57

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

W pierwszym półroczu br. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 91,9 tys. ton i były o 8,7 proc. większe niż w analogicznym okresie ub. r. Największy wzrost odnotowano w przypadku śledzi i dorszy - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa.

Połowy śledzi wzrosły o 35 proc. do 18,4 tys. ton, dorszy o 29 proc. do 8,4 tys. ton oraz ryb pozostałych o 21 proc. do 4,7 tys. ton. Połowy szprotów zwiększyły się o 6 proc. do 53,9 tys. ton. Natomiast mniej wyłowiono storni (flądry) - o 32 proc. do 6,5 tys. ton, ale w trzeba uwzględnić, że rok wcześniej połowy tej ryby były wysokie - podał IERiGŻ w swoim co miesięcznym raporcie.

Wykorzystanie kwot połowowych na koniec lipca br. wyniosło dla szprotów ok. 86 proc., dorszy – 54,5 proc., śledzi – 42 proc. i łososi – 30 proc.

W I półroczu 2015 r. zakłady przemysłu rybnego wyprodukowały o 4 proc. więcej ryb i owoców morza (194,9 tys. ton) niż rok wcześniej. Głównie były to przetwory i konserwy rybne ze śledzi, sardynek i szprotów oraz makreli.

Natomiast ograniczono produkcję całych i mrożonych ryb morskich, zwłaszcza szprotów. Spowodowane jest to bardziej równomiernym rozłożeniem połowów w poszczególnych miesiącach, co skutkuje brakiem konieczności mrożenia ryb i późniejszego ich wykorzystywania w przetwórstwie (głównie na produkty wędzone i konserwy).

Na eksport najwięcej sprzedaje się ryb filetowanych, ryb wędzonych, suszonych i solonych oraz przetworów i konserw z ryb. Ich łączny eksport zwiększył się o 4,7 proc. do 122,9 tys. ton.

Import zwiększył się zaś o 1,2 proc. Struktura przywozu ryb w pierwszym półroczu tego roku była podobna jak w poprzednich latach. Przede wszystkim sprowadzano ryby świeże i chłodzone stanowiły (34 proc. importu ryb), filety i mięsa z ryb (ponad 31 proc.), ryby mrożone (ponad 18 proc.) oraz przetwory i konserwy (9,4 proc.). (PAP)

awy/ par/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 13.09.2015, 09:57
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ