Wizz Air uruchomił bazę w Porcie Lotniczym Lublin

14.09.2015, 19:34aktualizacja: 14.09.2015, 19:34

W Porcie Lotniczym Lublin bazę operacyjną uruchomiły linie Wizz Air. Ma to związek ze zwiększeniem lotów tego węgierskiego przewoźnika z Lublina. W roku 2015 lubelskie lotnisko ma obsłużyć 230 tys. pasażerów, a w roku następnym 430 tys.

Na lubelskim lotnisku od poniedziałku bazować będzie jeden samolot Wizz Air - Airbus A-320. Do obsługi samolotu i pasażerów zatrudnionych zostało 35 osób.

„To nowy samolot, w nowych kolorach. Lublin jest szóstą bazą Wizz Air w Polsce. Polska z 21 samolotami jest naszą największą bazą operacyjną” – powiedział dyrektor ds. operacyjnych Wizz Air Dederik Pen.

Ulokowanie samolotu węgierskiego przewoźnika, to zdaniem prezesa Portu Lotniczego Lublin szansa na rozwój lotniska. „To kamień milowy w rozwoju portu lotniczego. To oznacza dla portu większą ilość destynacji i więcej lotów” – powiedział prezes Portu Lotniczego Lublin Krzysztof Wójtowicz.

Z ulokowaniem bazy w Porcie Lotniczym Lublin wiąże się uruchomienie nowych połączeń Wizz Air z Lublina. W poniedziałek uruchomiono loty do Brukseli, od wtorku będą latać samoloty do Doncaster-Sheffield (Anglia) a od środy - do Glasgow (Szkocja). Wizz Air z Lublina wozi pasażerów także do Londynu, Oslo i Sztokholmu.

Samolot bazujący w Lublinie ma obsługiwać loty nawet na trzech kierunkach dziennie.

Wizz Air realizuje loty z Lublina od 2012 r. W roku 2014 r. przewiózł stąd 80 tys. pasażerów.

„Efekt uruchomienia bazy będzie najbardziej widoczny w przyszłym roku. Na podstawie tego, co jest w systemach rezerwacyjnych przewoźnika, spodziewamy się na lubelskim lotnisku ok. 300 tys. pasażerów od samego Wizz Aira” – powiedział dyrektor handlowy Portu Lotniczego Lublin Ireneusz Dylczyk. (PAP)

ren/ mhr/

Data publikacji 14.09.2015, 19:34