Pobierz materiał i Publikuj za darmo
W tym roku zapowiadają się dobre zbiory; od sześciu do 12 ton z hektara. Rok temu było to dwie, trzy tony z ha, a w 2013 r. od siedmiu do 10 ton. "Winobranie ruszy w drugiej połowie września i potrwa co najmniej do połowy listopada, jeśli aura pozwoli. A zapowiada się, że tak" – zauważyła Wawro.
Wiele słonecznych dni w tym roku sprawiło, że winiarze nie mieli większych problemów z chorobami winorośli. "Owoców jest dużo i są zdrowe" – dodała.
"Natomiast upalne i bardzo suche lato wpłynęło niekorzystanie na zawartość cukru oraz dojrzałość gron; zbyt wysoka temperatura i brak wody pogarszają fotosyntezę. Oznacza to, że wina będzie dużo, ale o tym jakie ono będzie zadecydują wiedza i umiejętności winiarza" – podkreśliła Wawro.
Tradycyjnie na Podkarpaciu winobranie rozpoczynają zbiory odmian: solaris, aurora i bianca na wina białe oraz rondo na czerwone. Odmiana regent, druga ze sztandarowych odmian dobrze sprawdzających się w Polsce, a także marechal foch, leon millot zbierane są zazwyczaj dwa tygodnie później.
Z kolei dające dobre wina białe odmiany: jutrzenka, seyval blanc, hibernal, johanniter i sibera będą zbierane na przełomie października i listopada.
Na Podkarpaciu jest ok. 150 winnic, które zajmują łącznie 150 ha. Przeciętne gospodarstwo winiarskie w regionie zajmuje 20-30 arów.(PAP)
kyc/ par/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 18.09.2015, 11:11 |
Źródło informacji | PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |