MAC: XXI Forum Teleinformatyki (komunikat)

24.09.2015, 15:20aktualizacja: 24.09.2015, 15:20

- MAC informuje:

„Moc danych – nowe źródła i nowe metody analizy i ochrony danych” – XXI Forum Teleinformatyki

24 września br. (czwartek) Jurand Drop, wiceminister administracji i cyfryzacji uczestniczył w XXI Forum Teleinformatyki, na którym przedstawiono prezentacje najlepszych specjalistów i praktyków w dziedzinie nowoczesnych technologii oraz zagadnień prawnych i organizacyjnych w IT.

- Odkąd komputery stały się dostępne dla każdego, mają zastosowanie w kolejnych sferach życia. Dla rosnącej liczby Polaków zdalne załatwienie sprawy jest czymś naturalnym. Cyfryzacja daje możliwość dostępu do zdecydowanie większej liczby dóbr i usług, pozwala także oszczędzać czas. – mówił minister Jurand Drop podczas otwarcia konferencji.

W czasie wystąpienia minister Drop podkreślał, ze misją rządu RP jest, aby państwo jak najlepiej służyło obywatelom. Aby to zrealizować obywatele będą stali w centrum rozwiązań informatycznych. Jak najwięcej obywateli będzie umiało wykorzystywać narzędzia cyfrowe do pracy, twórczości, poprawy jakości życia. Natomiast nowe technologii będą wykorzystywane do partycypacji społecznej.

- Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji wdraża kompleksowe podejście do cyfryzacji kraju, a dzięki środkom unijnym można znacząco wesprzeć rozwój gospodarki internetowej w Polsce – zaznaczył Jurand Drop. Dodał również, że rolą administracji jest usuwanie barier, związanych z infrastrukturą, umiejętnościami cyfrowymi klientów i przedsiębiorców oraz regulacjami prawnymi.

Podczas konferencji minister Drop wskazywał także, że do skutecznej cyfryzacji Polski potrzebne są trzy elementy: inwestycje w szybkie sieci szerokopasmowe, dalsze rozwijanie e-usług dla obywateli i przedsiębiorców oraz rozwijanie kompetencji cyfrowych. Doświadczenie innych krajów UE pokazują, że połączenie tych trzech elementów decyduje o sukcesie. W Polsce prowadzone są intensywne prace nad rozwojem e-usług publicznych. Na bazie dotychczasowych prac powstało szereg e-usług dostępnych dla obywateli i przedsiębiorców, których liczba użytkowników wciąż rośnie. W tym kontekście bardzo ważne są działania koordynujące Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji (e-usługi dla obywateli) oraz Ministerstwa Gospodarki (e-usługi dla przedsiębiorców).

Szczegółowe zadania związane z budową skutecznej e-administracji określa Program Zintegrowanej Informatyzacji Państwa do 2020 r. Głównym celem programu jest zapewnienie interoperacyjności istniejących i nowych systemów teleinformatycznych administracji publicznej.

W czasie konferencji wiceszef MAC mówił również, że Program Operacyjny Polska Cyfrowa (PO PC) jest pierwszym programem, który w sposób kompleksowy i strategiczny podchodzi do rozwoju technologii informacyjno-komunikacyjnych (TIK). POPC jest unikatowym rozwiązaniem nie tylko w skali kraju, ale i Unii Europejskiej. Komisja Europejska wielokrotnie podkreślała innowacyjne podejście do TIK przyjęte przez resort administracji i cyfryzacji.

Minister Drop podkreślił, ze do przygotowania POPC zostały wykorzystane doświadczenia Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji, związane z wdrażaniem poprzedniej perspektywy finansowej UE, dzięki czemu możliwe było wprowadzenie szeregu ulepszeń w stosunku do lat ubiegłych. PO PC jest kompleksowym rozwiązaniem, które ma zapewnić cyfrowy rozwój kraju i obejmuje trzy najistotniejsze dla tego rozwoju obszary, tj.: zapewnienie szerokiego dostępu do szybkiego internetu, efektywne i przyjazne użytkownikom e-usługi publiczne oraz wzrost kompetencji cyfrowych społeczeństwa.

Honorowy patronat nad XXI Forum objęli Minister Administracji i Cyfryzacji, Narodowy Bank Polski, Rektor Uniwersytetu Warszawskiego oraz Prezes Polskiej Izby Informatyki i Telekomunikacji.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ksi/

Data publikacji 24.09.2015, 15:20