Polityka i społeczeństwo

MSZ: Polska promuje koncepcję dobrego rządzenia na forum Rady Praw Człowieka ONZ w Genewie (komunikat)

24.09.2015, 17:47aktualizacja: 24.09.2015, 17:47

- MSZ informuje:

Z inicjatywy Polski na 30. sesji Rady Praw Człowieka ONZ w Genewie odbyła się dyskusja panelowa o roli służby publicznej jako kluczowego elementu dobrego rządzenia w promocji i ochronie praw człowieka.

-Państwa ponoszą główną odpowiedzialność za zapewnienie, aby profesjonalna służba publiczna utrzymywała najwyższe standardy efektywności, kompetencji i uczciwości oraz opierała się na dobrych praktykach, w tym bezstronności, rządach prawa, przejrzystości, odpowiedzialności i zwalczaniu korupcji – zaznaczył Jerzy Baurski, zastępca Stałego Przedstawiciela RP przy Biurze ONZ w Genewie. Podkreślił również, że „ogromne poparcie udzielone przez Radę podczas przyjmowania rezolucji 25/8 z marca 2014 r. pokazuje znaczenie dobrego zarządzania w zakresie promocji i ochrony praw człowieka.”

Jednym z panelistów podczas czwartkowego spotkania był Jan Pastwa, dyrektor Krajowej Szkoły Administracji Publicznej. Dyrektor Pastwa w trakcie dyskusji przypomniał, że „Solidarność”, która zapoczątkowała demokratyczne przemiany w Europie Środkowej w sierpniu 1980 roku, "domagała się równego dostępu do służby publicznej". Zaznaczył ponadto, że korzystanie z praw człowieka przez jednostki i grupy w dużej mierze zależy od świadomości i postawy urzędników państwowych.

Problematyka dobrego rządzenia stanowi jeden z priorytetów Polski w dziedzinie promocji i ochrony praw człowieka. Strona polska wystąpiła w imieniu międzyregionalnej grupy państw, obejmującej m.in., Australię, Chile, Koreę Południową oraz Republikę Południowej Afryki. W jej ramach polscy przedstawiciele cyklicznie prezentują na forum Rady Praw Człowieka rezolucję w sprawie roli dobrego rządzenia w promocji i ochronie praw człowieka (The role of good governance in the promotion and protection of human rights). Ostatnio rezolucja ta została przedstawiona w ramach 25. sesji Rady w marcu 2014 roku i przyjęta przez konsensus, uzyskując przy tym bezprecedensowe poparcie ponad stu państw. Rezolucja stanowi kontynuację wcześniejszych inicjatyw podejmowanych przez Polskę na forum Rady oraz Komisji Praw Człowieka i podkreśla zależność między przestrzeganiem zasad dobrego rządzenia, a promocją i ochroną praw człowieka.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ksi/

Data publikacji 24.09.2015, 17:47