AGORA SA Informacja o zwiększeniu posiadanego udziału w ogólnej liczbie głosów o ponad 1%

25.09.2015, 16:09aktualizacja: 25.09.2015, 16:09

Raport bieżący 19/2015

Zarząd Agory S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka") informuje, że w dniu 24 września 2015 r. otrzymał od Agora Holding Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (zwaną dalej "Agorą Holding") zawiadomienie o zwiększeniu posiadanego przez Agorę Holding udziału w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Agory S.A.

Agora Holding zawiadomiła Spółkę, że w wyniku umorzenia 3.271.960 akcji zwykłych na okaziciela Spółki oraz zarejestrowania przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy KRS, w dniu 22 września 2015 r., obniżenia kapitału zakładowego Spółki do wysokości 47.665.426 złotych (komunikaty bieżące Spółki: nr 16 i nr 17 z dnia 23 września 2015 r.), wynikający z liczby posiadanych przez Agorę Holding akcji Spółki udział w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Spółki wzrósł o ponad 1%.

W wyniku wyżej wskazanych zdarzeń Agora Holding posiada 5.401.852 akcji Spółki, co stanowi 11,33% udziału w kapitale zakładowym Spółki. Z akcji tych przysługuje Agorze Holding 22.528.252 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co stanowi 34,77% udziału w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Spółki. Na 5.401.852 akcji składa się:

(i) 4.281.600 akcji uprzywilejowanych, stanowiących 8,98% udziału w kapitale zakładowym Spółki, dających prawo do 21.408.000 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co stanowi 33,04% udziału w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, oraz

(ii) 1.120.252 akcji zwykłych, stanowiących 2,35% udziału w kapitale zakładowym Spółki, z których przysługuje prawo do 1.120.252 głosów na walnym zgromadzeniu, co stanowi 1,73% udziału w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.

Przed zwiększeniem udziału, o którym mowa powyżej, Agora Holding posiadała 5.401.852 akcji Spółki, co stanowiło 10,60% udziału w kapitale zakładowym Spółki. Z akcji tych Agorze Holding przysługiwało 22.528.252 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co stanowiło 33,10% udziału w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Spółki. Na 5.401.852 akcji składało się:

(i) 4.281.600 akcji uprzywilejowanych, stanowiących 8,41% udziału w kapitale zakładowym Spółki, z których przysługiwało prawo do 21.408.000 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co stanowiło 31,45% udziału w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Spółki oraz

(ii) 1.120.252 akcji zwykłych, stanowiących 2,20% udziału w kapitale zakładowym Spółki, z których przysługiwało prawo do 1.120.252 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co stanowiło 1,65% udziału w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.

Ponadto, zgodnie z otrzymanym zawiadomieniem, brak jest podmiotów zależnych od Agora Holding posiadających akcje Spółki, a także brak jest osób, o których mowa w art. 87 ust. 1 pkt 3) lit. c) ustawy z dnia 29 lipca 2015 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych.

Podstawa prawna: art. 70 pkt 1 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz.U. Nr.184, poz. 1538 z późn. zm.).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz