AWBUD SA Odstąpienie przez Emitenta od znaczącej umowy

25.09.2015, 19:02aktualizacja: 25.09.2015, 19:02

Raport bieżący 36/2015

Zarząd AWBUD S.A. w Fugasówce ("Emitent") informuje, że Emitent, jako wykonawca umowy o wykonawstwo robót budowlanych zawartej w dniu 31 lipca 2014 r. ("Umowa") z ADGAR BC III Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa w Warszawie, jako zamawiającym ("Zamawiający"), złożył Zamawiającemu w dniu 24 września 2015 r. oświadczenie o odstąpieniu od Umowy z winy Zamawiającego ze skutkiem na dzień odstąpienia i na przyszłość (ex nunc).

Przedmiotem Umowy było wykonanie kompletu robót polegających na remoncie i modernizacji budynku biurowo-usługowego zlokalizowanego w kompleksie Adgar Park West, znajdującym się w Dzielnicy Ochota m. st. Warszawy wraz uzyskaniem ostatecznej decyzji udzielającej pozwolenia na użytkowanie. O podpisaniu Umowy Emitent informował raportem bieżącym nr 37/2014 z dnia 1 sierpnia 2014 r.

Emitent pismem z dnia 6 sierpnia 2015 r., doręczonym Zamawiającemu w dniu 6 sierpnia 2015 r., wezwał Zamawiającego, na podstawie art. 649 ze znaczkiem 3 Kodeksu cywilnego, do ustanowienia na rzecz Emitenta gwarancji zapłaty z tytułu wynagrodzenia Emitenta wynikającego z Umowy oraz zaakceptowanych na piśmie robót dodatkowych. Zamawiający nie poinformował Emitenta o podjęciu jakichkolwiek czynności zmierzających do złożenia Emitentowi żądanej gwarancji zapłaty, jak też nie złożył Emitentowi żądanej gwarancji zapłaty i w związku z tym, na podstawie art. 649 ze znaczkiem 4 § 1 Kodeksu cywilnego, Emitent odstąpił od Umowy z winy Zamawiającego.

Emitent nie przewiduje negatywnych skutków finansowych dla Emitenta wynikających z odstąpienia od Umowy.

Umowa, od której Emitent odstąpił spełnia kryterium umowy znaczącej, gdyż jej wartość przekracza 10 % kapitałów własnych Emitenta.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz