Polityka i społeczeństwo

MSZ: szef polskiej dyplomacji na 70. sesji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych (komunikat)

29.09.2015, 23:35aktualizacja: 29.09.2015, 23:35

- MSZ informuje:

Polska chce wnieść istotny wkład w poprawę bezpieczeństwa, pokoju i stabilizacji na świecie. Poprzez aktywność w ONZ realizujemy priorytety naszej polityki zagranicznej - podkreślał w Nowym Jorku minister Grzegorz Schetyna.

Szef polskiej dyplomacji przebywał w Stanach Zjednoczonych od 27 do 29 września w związku z 70. sesją Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, której przewodnie hasło brzmiało „70 lat Narodów Zjednoczonych: droga do pokoju, bezpieczeństwa i praw człowieka”.

- Tegoroczna sesja jest szczególna. To nie tylko 70 lat ONZ, ale także moment przyjęcia agendy rozwojowej - zaznaczył minister Schetyna. Przypomniał przy tym, że Polska jest jednym z członków założycieli ONZ bardzo zaangażowanym w prace organizacji.

W poniedziałek 28 września minister Schetyna wziął udział w rozpoczęciu debaty generalnej Narodów Zjednoczonych. W jej trakcie wysłuchał wystąpień m.in. prezydenta Andrzeja Dudy, prezydenta Baracka Obamy oraz Sekretarza Generalnego ONZ Ban Ki-moona.

Wizyta w Nowym Jorku służyła także rozmowom wielostronnym. Szef polskiej dyplomacji uczestniczył w poniedziałkowej unijnej Radzie ds. Zagranicznych (FAC), która odbyła się na marginesie sesji. Ministrowie spraw zagranicznych państw UE dyskutowali o południowym i wschodnim sąsiedztwie Unii Europejskiej oraz o Syrii.

Istotnym tematem rozmów szefa polskiej dyplomacji była również sytuacja na Ukrainie. Naszemu wschodniemu sąsiadowi poświęcono wtorkowe (29 września) spotkanie "Wyzwania dla Ukrainy. Jak Unia Europejska może skuteczniej w nich uczestniczyć" (Challenges for Ukraine: how the EU can contribute more effectively). -Doceniamy wysiłki Ukrainy na rzecz przeprowadzenia niezbędnych reform m.in. decentralizacji - mówił min. Schetyna. W spotkaniu udział wzięli ministrowie spraw zagranicznych Holandii Bert Koenders, Danii Kristian Jensen, Luksemburga Jean Asselborn, Słowacji Miroslav Lajcak i Szwecji Margot Wallström, a także minister spraw zagranicznych Ukrainy Pawło Klimkin i komisarz UE do spraw rozszerzenia i polityki sąsiedztwa Johannes Hahn. Podczas dyskusji minister Schetyna zaznaczył, że Polska "wspiera dotychczasowe działania ukraińskich władz na rzecz wdrożenia porozumień mińskich".

Pobyt ministra Schetyny w Nowym Jorku był także okazją do rozmów dwustronnych z szefami dyplomacji Pakistanu, Iranu, Meksyku, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Etiopii, Bułgarii, Kataru, Bangladeszu, Grenady oraz promocji polskiej kandydatury na niestałego członka Rady Bezpieczeństwa ONZ w latach 2018-19.

Ważnym punktem wizyty ministra Grzegorza Schetyny było spotkanie we wtorek z młodzieżą polonijną. - Dziękuję za Wasze zainteresowanie oraz za utrzymywanie więzi z Polską - szef polskiej dyplomacji mówił do młodych rodaków w siedzibie Konsulatu Generalnego RP w Nowym Jorku. - Dobry wizerunek dzisiejszej Polski powoduje, że Polacy w Ameryce mogą szczycić się swoim pochodzeniem.

Od 25 do 27 września na marginesie 70. sesji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych miał również miejsce szczyt Zrównoważonego Rozwoju. W trakcie szczytu wystąpił podsekretarz stanu Konrad Pawlik, podkreślając wagę jaką Polska przywiązuje do promocji dobrego rządzenia oraz poszanowania praw człowieka. - Kluczem do powodzenia są silne instytucje: przejrzyste, odpowiedzialne, respektujące rządy prawa i prawa człowieka - zaznaczył wiceszef polskiej dyplomacji.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ksi/

Data publikacji 29.09.2015, 23:35