CIR: premier Ewa Kopacz: chcemy stworzyć Polską Grupę Promową (komunikat)

12.10.2015, 13:48aktualizacja: 12.10.2015, 13:48

- CIR informuje:

„Konsolidacja ma wzmocnić pozycję polskich przewoźników promowych” – mówiła szefowa rządu podczas poniedziałkowej wizyty na Terminalu Promowym w Świnoujściu.

Premier Ewa Kopacz powiedziała, że branża przewozów promowych rozwija się bardzo dynamicznie w tempie blisko 7% rocznie. „Chcemy zainwestować duże pieniądze i udział Polskich Inwestycji Rozwojowych, aby konkurencyjność polskich przewoźników była zdecydowanie większa” – mówiła szefowa rządu.

Przy wsparciu ministra skarbu opracowywany jest projekt konsolidacji polskiej branży promowej i utworzenia Polskiej Grupy Promowej. W czerwcu podpisano w tej sprawie list intencyjny przy udziale Polskich Inwestycji Rozwojowych. Dzięki połączeniu sił Polskiej Żeglugi Bałtyckiej S.A. i Polskiej Żeglugi Morska nasi przewoźnicy będą w stanie stawić czoła konkurencji na rynku promowym.

Korzyści z konsolidacji polskiej branży przewoźników promowych na Bałtyku

„Program Rozwoju Branży Przewozów Morskich to szansa nie tylko dla samych przewoźników, to również szansa dla portów i stoczni. Dlatego też chcemy stworzyć Polską Grupę Promową, która będzie mocnym konkurentem na tym rynku” – powiedziała szefowa rządu.

Konsolidacja przewoźników promowych wzmocni znaczenie gospodarcze Świnoujścia wśród portów bałtyckich. W szczególności w obszarach obsługi transportowej, dystrybucyjno-logistycznej i przemysłowej. To także korzyści dla całego regionu. Zachodniopomorskie może dzięki niemu liczyć zarówno na rewitalizację terenów związanych z portami i przemysłem stoczniowym.

Wzrost liczby przewozów pasażerskich oraz bogatsza oferta przewoźników przyczyni się także do podniesienia atrakcyjności turystycznej polskiego wybrzeża.

kom/ mkz/

Data publikacji 12.10.2015, 13:48