Zawieszone kierownictwo oddziału Agencji Nieruchomości Rolnych w Szczecinie

13.10.2015, 19:11aktualizacja: 13.10.2015, 19:11

Kierownictwo oddziału terenowego ANR w Szczecinie zostało zawieszone w pełnieniu obowiązków, a oddziałem będzie zarządzał pełnomocnik z Warszawy. Zdaniem premier sprawa organizowania przetargów dla rolników musi być bardzo szczegółowo wyjaśniona.

6 października policja zatrzymała jedenastu rolników spod Pyrzyc (woj. zachodniopomorskie) i b. pracownika Agencji Nieruchomości Rolnych. Według prokuratury Agencja Nieruchomości Rolnych organizowała przetargi dla rolników, którzy przed etapem licytacji uzgadniali, kto wygra przetarg. Rolnik, który miał wygrać, oferował zapłacenie kwoty minimalnej za nieruchomość, a pozostali w ogóle nie przystępowali do licytacji. Wygrana w przetargu ziemia była sprzedawana za kwotę niższą niż ta, którą można byłoby uzyskać gdyby nie doszło do zmowy rolników - twierdzi prokuratura. Sprawa dotyczy co najmniej kilkudziesięciu przetargów, a wartość ziemi będącej przedmiotem tych postępowań, to co najmniej 6 mln zł.

Premier Ewa Kopacz na konferencji po posiedzeniu rządu w Szczecinie podkreślała, że sprawę tę "trzeba do końca wyjaśnić". "Zarząd, który w tej chwili jest, będzie zawieszony, będzie wyznaczony pełnomocnik z Warszawy, który będzie zarządzał Agencją" - zaznaczyła. Szefowa rządu dodała, że Kancelaria Prezesa Rady Ministrów przeprowadzi "szczegółową kontrolę tych wszystkich wydarzeń, które miały miejsce w Agencji".

Premier podkreślała, że kontrola w Agencji "jest niewątpliwie ważna w świetle tego, co się wydarzyło". Według szefowej rządu "cały proces powinien być transparentny".

Rzecznik rządu Cezary Tomczyk potwierdził PAP, że premier mówiąc o zawieszeniu zarządu Agencji odnosiła się do kierownictwa oddziału ANR w Szczecinie. Taką informację przekazał PAP rzecznik resortu rolnictwa Witold Katner. (PAP)

kfk/ jzi/ mag/

Data publikacji 13.10.2015, 19:11