GUS: w 2014 r. PKB wzrosło o 3,3 proc. wobec szacowanych wcześniej 3,4 proc.

16.10.2015, 17:23aktualizacja: 16.10.2015, 17:23

W 2014 r. gospodarka urosła o 3,3 proc., a nie o 3,4 proc. jak szacowano wcześniej; deficyt sektora finansów publicznych wyniósł 3,3 proc. PKB, a nie 3,2 proc. - poinformował GUS. Jednocześnie dług publiczny sięgnął 50,4 proc., a nie 50,1 proc.

Główny Urząd Statystyczny zweryfikował w piątek wcześniejsze szacunki dotyczące PKB, wysokości deficytu sektora finansów publicznych oraz długu publicznego w relacji do PKB.

Urząd wyjaśnił, że rewizja PKB za lata 2010-2014 wynika z kontynuacji prac nad wdrożeniem nowych międzynarodowych standardów metodycznych oraz wdrożenia innych zmian metodycznych, a także wykorzystania danych ostatecznych dla roku 2013 i zaktualizowanych danych źródłowych dla roku 2014.

"Średnioroczne tempo wzrostu PKB w okresie objętym rewizją, w porównaniu z danymi publikowanymi wcześniej (przed obecną rewizją), zmieniło się nieznacznie – spadek o 0,1 pkt. proc." - podał GUS. Tym samym w zeszłym roku PKB wzrosło o 3,3 proc., a nie o 3,4 proc., w 2013 r. o 1,3 proc. a nie o 1,7 proc. Rok 2012 zamknął się wynikiem 1,6 proc. (a nie 1,8 proc.), a w roku 2011 gospodarka wzrosła o 5 proc., a nie 4,8 proc., jak szacowano wcześniej.

GUS zweryfikował także szacunki dotyczące deficytu i długu w zeszłym roku. Urząd przekazał je w ramach tzw. notyfikacji fiskalnej do Komisji Europejskiej. Opracowane ona zostały zgodnie z metodologią Europejskiego Systemu Rachunków Narodowych i Regionalnych w Unii Europejskiej (ESA2010).

"Zgodnie z notyfikacją, deficyt sektora instytucji rządowych i samorządowych w 2014 roku ukształtował się na poziomie 56 mld 767 mln zł, co stanowi minus 3,3 proc. PKB, natomiast dług sektora wyniósł 867 mld 66 mln zł, tj. 50,4 proc. PKB" - napisano. (PAP)

mmu/ par/

Data publikacji 16.10.2015, 17:23