Wzrosty na Wall Street; rynek spekuluje, że słabe dane makro powstrzymają Fed

17.10.2015, 09:33aktualizacja: 17.10.2015, 09:33

Ostatnia sesja na amerykańskich giełdach w tym tygodniu zakończyła się niedużymi wzrostami. Rynek kontynuował wzrosty z poprzednich sesji.

Na zamknięciu Dow Jones Industrial wzrósł o 0,43 proc., do 17.215,97 pkt.

S&P 500 zyskał 0,46 proc. i wyniósł 2.033,11 pkt.

Nasdaq Comp. zyskał 0,34 proc. i wyniósł 4.886,69 pkt.

S&P 500 wzrostami kończy już trzeci tydzień z rzędu i znajduje się na najwyższym poziomie od ośmiu tygodni. Wzrostom na amerykańskich giełdach pomagają spekulacje, że rośnie prawdopodobieństwo pozostawienia bez zmian stóp procentowych w tym roku w Stanach Zjednoczonych. Dodatkowo wobec utrzymującej się słabości w gospodarce światowej na dodatkowe wsparcie mogą zdecydować się banki centralne w strefie euro oraz Japonii.

Spekulacje, że Fed pozostawi stopy procentowe bez zmian w tym roku pobudziły środowe słabe dane na temat sprzedaży detalicznej w USA oraz inflacji PPI. Nastawienia na rynku nie były w stanie istotnie zmienić czwartkowe, lepsze od oczekiwań, dane o amerykańskiej inflacji CPI, jak również odczyt wskaźnika nowych tygodniowych bezrobotnych. Który spadł do najniższego poziomu od ponad 40 lat.

Na drugi miesiąc spadku z rzędu wskazał tymczasem piątkowy odczyt produkcji przemysłowej w USA.

Produkcja przemysłowa w USA we wrześniu spadła o 0,2 proc. mdm. Analitycy spodziewali się spadku wskaźnika produkcji przemysłowej o 0,2 proc. mdm. W sierpniu wskaźnik spadł o 0,1 proc. po korekcie wobec spadku o 0,4 proc. przed korektą.

Z piątkowych danych wynika również, że indeks poziomu optymizmu wśród konsumentów amerykańskich, opracowywany przez Uniwersytet Michigan, wyniósł w październiku 92,1 pkt. Jest to jego wstępne wyliczenie. (PAP)

wst/ pr/ az/

Data publikacji 17.10.2015, 09:33