Kepware wprowadza na rynek nowe rozwiązanie Internetu rzeczy i przesyła strumieniowo dane przemysłowe do chmury

20.10.2015, 12:28aktualizacja: 20.10.2015, 12:28

Brama Internetu rzeczy (ang. Internet of Things; IoT) IoT Gateway do platformy KEPServerEX umożliwia korporacyjnym systemom biznesowym dostęp do danych z urządzeń przemysłowych w czasie rzeczywistym.

PORTLAND, stan Maine, 20 października 2015 r. /PRNewswire/ - Firma Kepware® Technologies zajmująca się tworzeniem oprogramowania w dziedzinie automatyzacji komunikacji ogłosiła dziś opublikowanie bramy Internetu rzeczy IoT Gateway do platformy KEPServerEX® wersja 5.19. Utworzona w celu wsparcia przemysłowych instalacji Internetu rzeczy (ang. Industrial Internet of Things, IIoT) brama Internetu rzeczy przesyła strumieniowo w czasie rzeczywistym dane z urządzeń i sensorów do platform w chmurze na cele analityki bieżącej.

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20151016/277869-INFO

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20130402/NE86794LOGO

"Nowe rozwiązanie technologiczne pomoże firmom w zebraniu spostrzeżeń biznesowych i utworzeniu nowych źródeł dochodu na podstawie wcześniej niedostępnych danych z urządzeń - powiedział Tony Paine, dyrektor wykonawczy w firmie Kepware. - Brama Internetu rzeczy pozwala na pozyskanie jeszcze większej wartości z danych już zbieranych przez platformę KEPServerEX. Ponadto wierzymy, że nowe rozwiązanie ma potencjał na wypełnienie długoletniej luki między technologiami operacyjnymi a informatycznymi" - dodał dyrektor.

Wykorzystując ponad 150 protokołów komunikacyjnych obsługiwanych przez platformę KEPServerEX brama Internetu rzeczy może przesyłać strumieniowo dane z tysięcy przemysłowych czujników i urządzeń do aplikacji w chmurze i Big Data. Rozwiązanie także obsługuje konfigurowalne formaty danych, zapewniając kompatybilność z większością aplikacji MQTT i REST.

"Przez bliską współpracę z firmą Kepware i wykorzystując bramę Internetu rzeczy jako główne miejsce komunikacji urządzeń w czasie rzeczywistym mamy możliwość połączenia hali produkcyjnej z centrum danych i zobaczyć prawdziwy potencjał przemysłowego Internetu rzeczy - wypowiedział się Chris Misztur, programista w firmie MacLean-Fogg. - Analityka w czasie rzeczywistym pomaga nam ograniczyć opłaty, zwiększyć stabilność procesu i skupić się na innowacji" - dodał informatyk.

Wykorzystując komunikację otwartego źródła na podstawie standardów brama Internetu rzeczy firmy Kepware umożliwia użytkownikom wybór sprzedawców i sposobów komunikacji na podstawie indywidualnych potrzeb przedsiębiorstwa. Dzięki architekturze typu plug-in rozwiązanie jest tanie, intuicyjne i skalowalne oraz umożliwia oszczędności, poprawę poziomu obsługi klienta, lepszą automatyzację i zwiększenie widoczności globalnych operacji.

Poza bramą Internetu rzeczy platforma KEPServerEX wersja 5.19 także zapewnia obsługę systemu Windows 10 i zawiera aktualizacje kluczowych sterowników, włączywszy ulepszenie sterownika klienta ODBC oraz obsługę firmware Allen-Bradley wersja 26 i 27.

Więcej informacji można uzyskać na stronie internetowej Kepware lub od przedstawiciela pod numerem +1 888-KEPWAREx208 albo pod adresem sales@kepware.com. Nowe inicjatywy i zasoby firmy Kepware związane z Internetem rzeczy można śledzić na platformie Twitter wpisując #KepwareIoT.

Kepware, Inc.

Firma @Kepware Technologies to prywatna spółka zajmująca się tworzeniem oprogramowania z siedzibą w Portland w stanie Maine. Firma Kepware oferuje portfolio rozwiązań oprogramowania wspierających przedsiębiorstwa w łączeniu różnych urządzeń automatyzujących i oprogramowania oraz zapewniając dostęp do internetu rzeczy w przemyśle. Od elektrowni, przez miejsca odwiertów do farmy wiatrowej firma Kepware świadczy usługi szerokiej grupie klientów w branżach pionowych, włączywszy między innymi produkcję, przemysł ropy naftowej, automatyzację w branży budowlanej oraz branżę elektroniczną i usług komunalnych. Powstała w 1995 roku i obecnie obejmująca ponad 100 krajów firma Kepware zapewnia oprogramowanie pomagające tysiącom przedsiębiorstw w ulepszeniu procesów i decyzyjności. Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.kepware.com.

Źródło: Kepware Technologies

KONTAKT: