MSZ: VI edycja projektu GreenEvo (komunikat)

22.10.2015, 23:10aktualizacja: 22.10.2015, 23:10

- MSZ informuje:

- Idea GreenEvo jest zbieżna z priorytetami polskiej dyplomacji ekonomicznej. Dążymy do tego i w bieżącej pracy kładziemy na to duży nacisk, by polska gospodarka kojarzona była za granicą z nowoczesnością i innowacyjnością - podkreślił w czwartek wiceminister Konrad Pawlik podczas gali wręczenia nagród laureatom VI edycji projektu GreenEvo – akceleratora zielonych technologii Ministerstwa Środowiska.

Wieceminister Pawlik przypomniał, że Ministerstwo Spraw Zagranicznych wspiera działalność programu GreenEvo od początku jego istnienia. Katalog technologii GreenEvo dostępny jest we wszystkich polskich placówkach zagranicznych. Polscy dyplomaci operują nim w kontaktach z przedstawicielami przedsiębiorstw w krajach swojej akredytacji, zachęcając do współpracy. Wspierają również merytorycznie i organizacyjnie zagraniczne misje programu GreenEvo.

W tym roku wyróżnione zostały m.in. Aquatech Sp. z o.o., Biko-service Sp. Z o.o. Sp. k. Hydro Ergia Sp. z o.o. sp. k., oraz Bioelectra Group S.A.

Wiceminister Konrad Pawlik wskazał również na dokonania laureatów poprzednich edycji konkursu, podkreślając, że często są to liderzy w swoich dziedzinach, wyznaczający standardy nie tylko na rynku polskim, ale również na rynkach zagranicznych. Grupa laureatów GreenEvo, licząca obecnie kilkadziesiąt firm, oferuje szeroki wachlarz usług i technologii z zakresu odnawialnych źródeł energii, energooszczędności, zarządzania odpadami, czy gospodarki wodno-ściekowej.

Akcelerator Zielonych Technologii

GreenEvo to realizowany przez Ministerstwo Środowiska program stworzony w celu tworzenia przyjaznych warunków dla upowszechnienia polskich technologii ochrony środowiska w kraju i za granicą. Projekt wdrażany jest w ramach strategii Bezpieczeństwo Energetyczne i Środowisko.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ mkz/

Data publikacji 22.10.2015, 23:10