ROBYG SA ROBYG S.A. - Zawarcie znaczącej umowy przez spółkę z grupy kapitałowej ROBYG S.A. oraz ustanowienie zabezpieczeń na rzecz banku.

24.10.2015, 00:33aktualizacja: 24.10.2015, 00:33

Raport bieżący 105/2015

Zarząd ROBYG S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka"), niniejszym informuje, iż w dniu 23 października 2015 roku w celu realizacji projektu Osiedle Kameralna ROBYG Kameralna spółka z ograniczona odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie ("ROBYG Kameralna"), będąca spółką zależną od Spółki, zawarła z Bankiem Zachodnim WBK S.A. z siedzibą we Wrocławiu ("Bank") umowę kredytu rewolwingowego do kwoty 15.000.000,00 zł z ostatecznym terminem spłaty 30 czerwca 2019 roku oprocentowanego stawką WIBOR1M oraz marżą Banku ("Umowa Kredytu Rewolwingowego").

Jednocześnie w celu zabezpieczenia wierzytelności Banku z Umowy Kredytu Rewolwingowego:

(i) w dniu 23 października 2015 roku do właściwego sądu zostały wysłane dokumenty dotyczące ustanowienia: (a) zastawu rejestrowego ustanowionego przez Spółkę na rzecz Banku do najwyższej sumy zabezpieczenia wynoszącej 22.500.000,00 zł na podstawie umowy zastawów z dnia 23 października 2015 roku na 121.000 udziałach posiadanych przez Spółkę w ROBYG Kameralna o wartości nominalnej 50 zł każdy i łącznej wartości księgowej wynoszącej 6.050.000,00 zł, reprezentujących 100% kapitału zakładowego ROBYG Kameralna i 121.000 głosów na zgromadzeniu wspólników ROBYG Kameralna i w ogólnej liczbie głosów w ROBYG Kameralna ("Udziały"), które stanowią długoterminową lokatę kapitałową Spółki; (b) czterech zastawów rejestrowych ustanowionych przez ROBYG Kameralna na rzecz Banku na podstawie umowy zastawów z dnia 23 października 2015 roku na wierzytelnościach ROBYG Kameralna wynikających z czterech rachunków bankowych - prowadzonych przez Bank dla ROBYG Kameralna, do najwyższej sumy zabezpieczenia 22.500.000,00 zł każdy, przy czym z uwagi na operacyjny charakter tych rachunków ich wartość jest zmienna; (c) zastawu rejestrowego ustanowionego przez ROBYG Kameralna na rzecz Banku na podstawie umowy zastawów z dnia 23 października 2015 roku na wierzytelnościach ROBYG Kameralna wynikających z mieszkaniowego rachunku powierniczego prowadzonego przez Bank dla ROBYG Kameralna, do najwyższej sumy zabezpieczenia 22.500.000,00 zł, przy czym z uwagi na operacyjny charakter tego rachunku jego wartość jest zmienna;

(ii) Spółka, do czasu uprawomocnienia się postanowienia sądu o wpisie ww. zastawu rejestrowego na Udziałach, ustanowiła na podstawie ww. odpowiedniej umowy zastawów na Udziałach cztery zastawy finansowe - każdy do najwyższej sumy zabezpieczenia wynoszącej 22.500.000,00 zł;

(iii) ROBYG Kameralna ustanowiła na podstawie ww. odpowiedniej umowy zastawów na ww. czterech rachunkach bankowych cztery zastawy finansowe - każdy do najwyższej sumy zabezpieczenia wynoszącej 22.500.000,00 zł;

(iv) ROBYG Kameralna ustanowiła na podstawie ww. odpowiedniej umowy zastawów na ww. rachunku powierniczym zastaw finansowy do najwyższej sumy zabezpieczenia wynoszącej 22.500.000,00 zł;

(v) ROBYG Kameralna w dniu 23 października 2015 roku wysłała do sądu wieczystoksięgowego wniosek o wpis hipoteki ustanowionej na podstawie oświadczenia o ustanowieniu na rzecz Banku umownej łącznej hipoteki do kwoty wynoszącej 22.500.000,00 zł na nieruchomościach będących własnością ROBYG Kameralna, tj.: (a) nieruchomości gruntowej położonej w Warszawie, obejmującej działki gruntu oznaczone numerami 147 i 149, o łącznym obszarze 39 m2, dla której Sąd Rejonowy dla Warszawy Mokotowa w Warszawie, VI Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczystą nr WA1M/00061374/1; (b) nieruchomości gruntowej położonej w Warszawie, obejmującej działkę gruntu oznaczoną numerem 182/1, o obszarze 17.479 m2, dla której Sąd Rejonowy dla Warszawy Mokotowa w Warszawie, VI Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczystą nr WA1M/00456926/2; (c) nieruchomości gruntowej położonej w Warszawie, obejmującej działkę gruntu oznaczoną numerem 182/2, o obszarze 5.826 m2, dla której Sąd Rejonowy dla Warszawy Mokotowa w Warszawie, VI Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczystą nr WA1M/00443619/3, będącej własnością Spółki, a których łączna wartość księgowa wynosi 23.995.862 zł.

Wymienione powyżej zastawy rejestrowe oraz hipoteka zostaną ustanowione z chwilą ich zarejestrowania przez właściwe sądy.

Wartość powyższego kredytu nie przekracza 10% kapitałów własnych Spółki.

Podstawa prawna:

§ 5 ust. 1 pkt 1 i 3 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim ("Rozporządzenie").

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz