Blackstone nabywa MB Aerospace

26.10.2015, 17:05aktualizacja: 26.10.2015, 17:05

NOWY JORK i GLASGOW, Szkocja, 26 października 2015 r. /PRNewswire/ - Blackstone (NYSE:BX) i MB Aerospace ("MBAe") ogłosiły w dniu dzisiejszym, że spółka Blackstone zarządzająca prywatnymi funduszami kapitałowymi podjęła decyzję o nabyciu MBAe, czołowego producenta i serwisanta pierwszego szczebla części do silników lotniczych należącego do Grupy Arlington Capital Partners.

MB Aerospace posiada oddziały na terenie Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Polski. Spółka funkcjonuje w oparciu o wyważony model produkcyjny, dostarczając złożonych obrabianych maszynowo i gotowych elementów montażowych na potrzeby produkcji i zastosowań posprzedażowych w obrębie obsługiwanych przez siebie 65 platform napędowych. MBAe zapewniło sobie silną pozycję w zakresie silników nowej generacji, które niedługo wejdą do produkcji. Spółka ponadto świadczy usługi serwisowe, dzięki czemu urządzenia klientów nie zalegają w magazynach, a oni sami w coraz większym stopniu koncentrują się na zarządzaniu podzespołami silników samolotowych w całym cyklu eksploatacyjnym.

Do głównych klientów MB Aerospace należą spółki: Pratt & Whitney, Rolls-Royce, General Electric, Boeing, United Technologies Aerospace Systems, Pratt & Whitney AeroPower, GKN, Mitsubishi Heavy Industries oraz amerykański Departament Obrony. Spółka posiada doświadczonych członków zarządu, którzy pozostaną na swoich stanowiskach pod przywództwem Craiga Gallaghera, piastującego funkcję dyrektora generalnego od 2003 roku.

Przewiduje się, że transakcja zostanie sfinalizowana do końca bieżącego roku, z zastrzeżeniem zwyczajowych zatwierdzeń regulacyjnych.

Bruce McEvoy, dyrektor zarządzający Blackstone, powiedział: "Cieszymy się, że będziemy mogli nawiązać partnerstwo z tak wysokiej klasy kadrą zarządzającą. MB Aerospace jest najlepszą w swojej klasie platformą produkcji i serwisowania części silnikowych, dlatego z przyjemnością oczekujemy na możliwość wsparcia tej firmy w rozwijaniu jej potencjału na kolejnym etapie wzrostu".

Craig Gallagher, dyrektor generalny MBAe, dodał: "Wieść o inwestycji Blackstone jest niezwykle korzystna dla spółki MB Aerospace, jej pracowników i klientów. Stanowi ona dla nas ogromną możliwość zainwestowania w kapitał ludzki oraz kontynuowania wzrostu organicznego oraz wynikającego z transakcji przejęcia, zarówno w Stanach Zjednoczonych jak i Europie".

Spółka Blackstone korzystała z usług doradców z Simpson Thacher & Bartlett LLP, zaś przedsiębiorstwo Arlington z doradztwa Moelis and Company LLC oraz Kirkland & Ellis LLP.

Blackstone

Blackstone jest jedną z najważniejszych na świecie firm inwestycyjnych. Dążymy do zapewniania naszym klientom, spółkom, w które inwestujemy, oraz społecznościom, w obrębie których prowadzimy działalność, pozytywnych efektów ekonomicznych i trwałej wartości. Dokonujemy tego dzięki zaangażowaniu wyjątkowych osób i stosowaniu elastycznych rozwiązań kapitałowych, jednocześnie wspierając przedsiębiorstwa w rozwiązywaniu ich problemów. Nasz segment zarządzania aktywami o wartości ponad 330 mld USD obejmuje instrumenty inwestycyjne w zakresie prywatnych funduszy kapitałowych, nieruchomości, długu publicznego i kapitału, kredytów nieinwestycyjnych, majątku trwałego i funduszy wtórnych na skalę światową. Więcej informacji można znaleźć pod adresem: http://www.blackstone.com. Znajdź nas także na portalu Twitter @Blackstone.

MB Aerospace

MBAe to czołowy dostawca precyzyjnych podzespołów do silników samolotowych, zajmujący się obsługą największych producentów OEM i dostawców pierwszego szczebla. W swej działalności MBAe szczególną uwagę poświęca wysoce złożonym, gotowym elementom montażowym i obrabianym maszynowo podzespołom wielkośrednicowym. Stanowi to wyraz wyjątkowej wiedzy tej firmy na temat technicznych i inżynieryjnych aspektów szerokiej gamy materiałów i procesów produkcyjnych, a także pozytywnych opinii klientów, co czyni MBAe zaufanym i ważnym partnerem dla największych producentów OEM z sektora silników samolotowych. Dzięki czterem głównym centrom produkcyjnym, w USA, Polsce oraz Wielkiej Brytanii, jak również współpracy ze wszystkimi najważniejszymi klientami z branży OEM i dostawcami pierwszego szczebla, firma MBAe w efektowny sposób zaznaczyła swoją obecność w branży wśród podmiotów z całego świata.

Źródło: Blackstone i MB Aerospace

Data publikacji 26.10.2015, 17:05