MEDIATEL SA Zawarcie porozumienia w zakresie uzgodnienia wstępnych warunków umowy inwestycyjnej na refinansowanie obligacji wyemitowanych przez HAWE Telekom sp. z o.o. (RB-60/2015)

04.11.2015, 15:36aktualizacja: 04.11.2015, 15:36

Raport bieżący 60/2015

Zarząd Mediatel S.A. ("Spółka"), niniejszym informuje, o zawarciu w dniu 4 listopada 2015 r. przez spółkę zależną HAWE Telekom sp. z o.o. ("HAWE Telekom") porozumienia w zakresie uzgodnienia wstępnych warunków umowy inwestycyjnej ("Porozumienie").

Stronami Porozumienia są HAWE Telekom, HAWE S.A. z siedzibą w Warszawie ("HAWE") oraz Central Fund of Immovables sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi ("CFI").

Strony Porozumienia uzgodniły, iż w przypadku:

a) przystąpienia CFI do umowy restrukturyzacyjnej ("Umowa Restrukturyzacyjna") jaka ma zostać zawarta w wykonaniu postanowień umowy ramowej w zakresie podstawowych warunków umowy restrukturyzacyjnej dotyczącej restrukturyzacji i spłaty zadłużenia HAWE oraz HAWE Telekom z dnia 30 października 2015 r. ("Umowa Ramowa"), na warunkach zasadniczo zgodnych z określonymi w Umowie Ramowej, warunki Umowy Ramowej zostały opisane w Raporcie Bieżącym nr 59/2015 z dnia 30 października 2015 roku oraz

b) zawarcia umowy inwestycyjnej pomiędzy CFI jako inwestorem HAWE oraz HAWE Telekom ("Umowa Inwestycyjna") w wykonaniu Umowy Restrukturyzacyjnej,

CFI na podstawie Umowy Inwestycyjnej zapewni HAWE i HAWE Telekom finansowanie umożliwiające HAWE i HAWE Telekom refinansowanie obligacji HAWE serii J_04 wyemitowanych w dniu 29 maja 2014 r., serii K_01 wyemitowanych w dniu 8 sierpnia 2014 r., serii K_02 wyemitowanych w dniu 13 sierpnia 2014 r., serii L_01 wyemitowanych w dniu 3 czerwca 2015 r., serii L_02 wyemitowanych w dniu 25 czerwca 2015 r. oraz obligacje HAWE Telekom serii C_01 wyemitowanych w dniu 13 września 2013 r. posiadanych przez obligatariuszy niebędących stronami Umowy Ramowej i z wyłączeniem Open Finance Obligacji Przedsiębiorstw Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych.

Strony Porozumienia uzgodniły również, iż przystąpienie przez CFI do Umowy Restrukturyzacyjnej oraz zawarcie w jej wykonaniu Umowy Inwestycyjnej jest zależne w szczególności od ostatecznej akceptacji przez CFI definitywnych warunków Umowy Restrukturyzacyjnej oraz akceptacji definitywnych zabezpieczeń udzielanych ze strony HAWE lub HAWE Telekom na zabezpieczenie roszczeń CFI w stosunku do HAWE lub HAWE Telekom, jakie powstaną w przypadku realizacji Umowy Inwestycyjnej.

Podstawa prawna:

Art. 56 ust. 1 pkt. 1 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku - o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (tekst jednolity Dz.U.2013.1382).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz