W stoczni Remontowa Shipbuilding zwodowano tysięczną jednostkę

07.11.2015, 16:31aktualizacja: 07.11.2015, 16:31

Żaglowiec szkolny dla Marynarki Wojennej Algierii zwodowano w sobotę w gdańskiej Stoczni Remontowa Shipbuilding. To tysięczna jednostka budowana w tej firmie.

Trzymasztowa fregata służyć będzie do szkoleń kadetów algierskiej Wyższej Szkoły Morskiej. Jednostka liczy sobie 110 m długości i 14,5 m szerokości. Powierzchnia ożaglowania wynosi 3000 m kw. i jest ona w stanie – przy wietrze wiejącym z siłą 6 w skali Beauforta osiągnąć prędkość 17 węzłów. Na pokład może zabrać 222 osoby. Żaglowiec otrzyma nazwę „El-Mellah”, co w języku arabskim oznacza „żeglarz”. Statek zaprojektował Zbigniew Choreń, który ma na swoim koncie m.in. projekt „Daru Młodzieży” oraz „Pogorii”.

Prezes stoczni Remontowa Shipbuilding Andrzej Wojtkiewicz powiedział w sobotę PAP, że uroczystość wodowania żaglowca jest ważna nie tylko ze względu na fakt, iż jest to tysięczna jednostka budowana w tej stoczni. „Ta uroczystość kończy też obchody 70-lecia naszego zakładu. Szczególny jest też typ statku – jest to pierwszy żaglowiec, jaki buduje nasza stocznia” – zaznaczył Wojtkiewicz.

„Także klient jest szczególny, bo Marynarka Wojenna Algierii nie jest klientem, którego można spotkać na co dzień nie tylko w polskich stoczniach, ale nawet europejskich” – powiedział PAP Wojtkiewicz dodając, że „El-Mellah” będzie się zaliczać do największych i najszybszych żaglowców na świecie.

W przemówieniu poprzedzającym wodowanie płk Bouraoui Driss z dowództwa Marynarki Wojennej Algierii podkreślił, że „od kilku lat Algieria jest pierwszym, najważniejszym partnerem Polski na rynku afrykańskim”. (PAP)

aks/laz/

Data publikacji 07.11.2015, 16:31