Analitycy: stabilne ceny paliw na stacjach benzynowych w najbliższych dniach

27.11.2015, 16:21aktualizacja: 27.11.2015, 16:21

W najbliższych dniach hurtowe ceny paliw niewiele wzrosną, co być może przełoży się na drobną korektę cen na stacjach benzynowych - prognozuje e-petrol.

Z kolei eksperci BM Reflex oceniają, że obniżki benzyn w detalu w przyszłym tygodniu stoją pod znakiem zapytania.

"W najbliższych dniach krajowi producenci paliw wprowadzą dalsze zmiany do swoich cenników hurtowych. Podrożeć mogą benzyny i diesel zarówno w Grupie Lotos, jak i u największego polskiego operatora – PKN Orlen. Do połowy przyszłego tygodnia hurtowe ceny benzyn mogą wzrosnąć o ok. 10 zł, a ceny diesla mogą o tę samą wartość spaść" - podkreślili analitycy portalu e-petrol.

Ich zdaniem w przypadku autogazu kierowcy muszą poczekać na obniżki do co najmniej drugiego tygodnia grudnia.

W nadchodzącym tygodniu, w zależności od regionu, benzyna 95 powinna kosztować w granicach 4,34-4,44 za litr. Natomiast cena litra autogazu powinna wynieść 2,05-2,13 zł.

Eksperci BM Reflex zwrócili uwagę, że w tym tygodniu odnotowano po raz kolejny niższe ceny benzyny i oleju napędowego na stacjach. Jak dodali, po raz pierwszy od początku października nie wzrosła średnia krajowa cena autogazu.

"W przypadku LPG zaobserwowaliśmy, że na części stacji ceny zostały nieznacznie skorygowane w dół, a to może być sygnał do zahamowania dalszych podwyżek cen na stacjach, a być może początek korekty spadkowej" - ocenili specjaliści BM Reflex. W przypadku pozostałych paliw, a zwłaszcza benzyn - jak podkreślili - obniżki w detalu w przyszłym tygodniu stoją pod znakiem zapytania. "Powodem jest ponowny wzrost cen hurtowych, w skali odpowiadającej obniżkom z poprzedniego tygodnia" - napisano w raporcie. (PAP)

dol/ par/

Data publikacji 27.11.2015, 16:21