Bill Gates powoła wielomiliardową inicjatywę ds. walki z globalnym ociepleniem

28.11.2015, 09:24aktualizacja: 28.11.2015, 09:24

Bill Gates planuje powołać największą w historii inicjatywę badawczo-rozwojową, wspierającą działania z obszaru energetyki odnawialnej i walki z globalnym ociepleniem.

Fundusz ma zostać oficjalnie założony podczas pierwszego dnia paryskiego szczytu klimatycznego ONZ.

Agencja Reutera donosi, że podczas pierwszego dnia szczytu klimatycznego w Paryżu, Bill Gates, Barack Obama, Francois Hollande i premier Indii Narendra Modi, ogłoszą powstanie inicjatywy oraz funduszu badawczo-rozwojowego wspierającego działania z obszaru energetyki odnawialnej i walki z globalnym ociepleniem. Sam Bill Gates ma wesprzeć fundusz kwotą w wysokości 2 mld dol.

„To będzie największa w historii międzynarodowa inicjatywa badawczo-rozwojowa. Miliarderzy-filantropii oraz rządy zainteresowanych państw chcą pokazać, że badania oraz inwestycje mające na celu rozwój zielonych technologii i produkcję energii ze źródeł odnawialnych, są warunkiem przeciwdziałania zmianom klimatu” - poinformował branżowy portal GreenWire anonimowy rozmówca wchodzący w skład grupy decyzyjnej.

Gates w poście opublikowanym w lipcu na swoim blogu przyznał, że opracowanie i wspieranie rozwoju tzw. zielonych technologii jest kluczowe dla pokonania skutków efektu cieplarnianego i walki ze zmianami klimatycznymi. W sierpniu Gates doprecyzował, że przeznaczy na ten cel przynajmniej miliard dolarów.

W opinii współzałożyciela Microsoftu szybki rozwój zielonych technologii uzależniony jest od przychylności legislacyjnej oraz inwestycji ze strony rządów, co pociągnie za sobą wsparcie ze strony inwestorów i sektora biznesowego. (PAP)

łum/ pro/

Data publikacji 28.11.2015, 09:24