PROJPRZEM SA Odtajnienie opóźnionej informacji poufnej

03.12.2015, 15:39aktualizacja: 03.12.2015, 15:39

Raport bieżący 49/2015

PROJPRZEM S.A. przekazuje do publicznej wiadomości treść informacji poufnej, której przekazanie zostało opóźnione zgodnie z treścią art. 57 ust.1 ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych oraz zgodnie z § 2 ust. 1 pkt 3) rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie rodzaju informacji, które mogą naruszyć słuszny interes emitenta, oraz sposobu postępowania emitenta w związku z opóźnianiem przekazania do publicznej wiadomości informacji poufnych.

Utajnienie informacji poufnej nastąpiło w dniu 20.10.2015 roku. Treść utajnionego raportu prezentuje się następująco:

"PROJPRZEM S.A. działając na podstawie art. 57 ust. 1 ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, w związku z § 2 ust. 1 pkt 1 i 2 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 13 kwietnia 2006 roku w sprawie rodzaju informacji, które mogą naruszyć słuszny interes emitenta, oraz sposobu postępowania emitenta w związku z opóźnianiem przekazania do publicznej wiadomości informacji poufnych, informuje o opóźnieniu wykonania obowiązku, o którym mowa w art. 56 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy, w odniesieniu do informacji poufnej dotyczącej zawarcia przez spółkę umowy z firmą konsultingową, której przedmiotem jest opracowanie koncepcji wydzielania i zbycia zorganizowanej części przedsiębiorstwa obejmującej segment konstrukcji stalowych.

Opóźnienie przekazania powyższej informacji poufnej, jest uzasadnione z uwagi na fakt, iż przekazanie jej obecnie do publicznej wiadomości mogłoby naruszyć słuszny interes Emitenta, gdyż mogłoby negatywnie wpłynąć na przebieg procesu decyzyjnego w przedmiocie dokonania wydzielenia i zbycia zorganizowanej części przedsiębiorstwa PROJPRZEM S.A. Ewentualna decyzja w powyższym obszarze uzależniona jest między innymi od wyników pracy wyżej wymienionej firmy konsultingowej a Zarząd podejmie decyzję co do rekomendowania Walnemu Zgromadzeniu wydzielenia i zbycia zorganizowanej części przedsiębiorstwa w późniejszym terminie. Zbyt wczesne opublikowanie raportu w tej sprawie może negatywnie wpłynąć na przyszły proces negocjacji sprzedaży zorganizowanej części przedsiębiorstwa a tym samym naruszyć słuszne interesy Akcjonariuszy Spółki.

W ocenie Emitenta, opóźnienie przekazania powyższej informacji poufnej nie spowoduje wprowadzenia w błąd opinii publicznej, jak również zapewnione zostało zachowanie poufności treści powyższej informacji poufnej do chwili jej przekazania.

Treść powyższej informacji poufnej zostanie przekazana w formie raportu bieżącego w grudniu 2015 r. kiedy to zarząd Spółki spodziewa się podjęcia decyzji o zwołaniu NWZ PROJPRZEM S.A. Decyzja co do zwołania i ewentualnego terminu Walnego Zgromadzenia jeszcze nie została podjęta i jak to zostało przedstawione powyżej jest uzależniona między innymi od efektów pracy firmy doradczej, z którą spółka zawarła umowę."

Ze względu na zmianę planów dotyczącą wydzielenia i zbycia zorganizowanej części przedsiębiorstwa obejmującej segment konstrukcji stalowych do spółki zależnej, Zarząd przewiduje rozwiązanie umowy z firmą konsultingową. W związku z powyższym Zarząd nie będzie rekomendował Walnemu Zgromadzeniu podjęcia uchwały w sprawie zbycia segmentu konstrukcji stalowych do spółki zależnej.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz