Rolniczy OPZZ: produkcja trzody chlewnej największym problemem

19.12.2015, 16:54aktualizacja: 19.12.2015, 16:54

Należy zmienić Prawo łowieckie i polepszyć sytuację na rynku trzody chlewnej – mówił w sobotę szef OPZZ Rolników i Organizacji Rolniczych Sławomir Izdebski.

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel zapewnił, że postulaty rolników zostaną przeanalizowane.

W sobotę w Warszawie odbył się Krajowy Kongres Rolnictwa Rzeczypospolitej Polskiej.

„Największym problemem nękającym polskich rolników jest dzisiaj problem z produkcją trzody chlewnej i z cenami na produkty mięsa wieprzowego” – mówił Izdebski podczas konferencji prasowej w trakcie kongresu. Zwrócił się do ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela o podjęcie natychmiastowych działań mających na celu m.in. polepszenie sytuacji na rynku trzody chlewnej oraz interwencję na rynku mleka.

„Oczekujemy od ministra rolnictwa przede wszystkim zmiany ustawy Prawo łowieckie. (…) 70 proc. populacji dzików ma zniknąć z powierzchni ziemi Rzeczypospolitej Polskiej” – mówił Izdebski. „Jeśli te rzeczy zostaną spełnione to (…) rolnicy, którzy zajmują się produkcją trzody chlewnej, nareszcie odżyją” – dodał.

Minister podziękował rolnikom za przedstawione postulaty i zapewnił, że są one mu znane. Podkreślił, że resort będzie starał się realizować założony program. „Te postulaty będziemy wspólnie analizowali i myślę, że znajdziemy rozwiązanie” - dodał Jurgiel. (PAP)

ozk/ ala/

Data publikacji 19.12.2015, 16:54