HERKULES SA Podpisanie umowy znaczącej z Millennium Leasing Sp. z o.o. na łączną wartość umowy znaczącej

23.12.2015, 16:39aktualizacja: 23.12.2015, 16:39

Raport bieżący 30/2015

Zarząd Herkules S.A. informuje, że pomiędzy Herkules S.A. jako Korzystającym a Millennium Leasing Sp. z o.o. jako Finansującym zawarte zostały 4 umowy leasingu. Całkowita wartość w/w umów wynosi 15.334.223,70 złotych.

Przedmiotowe umowy zostały zawarte w okresie od 30.11.2015 do 22.12.2015 r.

Największą wartość kontraktową ma umowa zawarta w dniu 30 listopada 2015 r., która wpłynęła do Spółki w dniu 2 grudnia 2015 r. Przedmiotem umowy jest leasing żurawia kołowego Liebherr LTM 1500-8.1. o wartości początkowej 10.986.632,50 PLN.

Przedmiotowa umowa została zawarta na okres 99 miesięcy przy uwzględnieniu karencji w spłacie przez okres pierwszych trzech miesięcy, opłaty wstępnej w wysokości 9% wartości przedmiotu leasingu oraz wartości rezydualnej w wysokości 35% wartości przedmiotu leasingu. Wysokość opłat wynagrodzenia z tytułu leasingu została wyliczona z uwzględnieniem oprocentowania opartego na stopie WIBOR1M powiększonej o marżę Finansującego. Zabezpieczeniem realizacji przez Korzystającego zobowiązań wynikających z powyższej umowy jest weksel własny In blanco z wystawienia Korzystającego. Pozostałe warunki zawartego kontraktu nie odbiegają od standardów rynkowych stosowanych w tego typu umowach.

Dla celów realizacji powyższej umowy, pomiędzy Herkules S.A. jako Korzystającym, Millennium Leasing Sp. z o.o. oraz Liebherr-Werk Ehingen GmbH (Niemcy) jako Zbywcą zostało podpisane trójstronne Zamówienie.

Powyżej wymienione zawarte umowy leasingu spełniają łącznie kryterium umowy znaczącej, tzn. łączna ich wartość przekracza 10% wartości przychodów Emitenta za okres 4 ostatnich kwartałów.

Podstawa prawna: RMF GPW § 5 ust.1 pkt.3

Więcej na: biznes.pap.pl