Polityka i społeczeństwo

MSZ ws. publikacji "Nadwrażliwa dyplomacja PiS" (komunikat)

24.12.2015, 14:17aktualizacja: 24.12.2015, 14:17

Rzecznik Prasowy Ministerstwo Spraw Zagranicznych Artur Dmochowski informuje:

- W związku z publikacją Bartosza Wielińskiego „Nadwrażliwa dyplomacja PiS”, która pojawiła się 16 grudnia na portalu wyborcza.pl, jestem zmuszony zwrócić uwagę, że twierdzenie autora, jakoby „polskim dyplomatom pod rządami ministra Witolda Waszczykowskiego doszły nowe obowiązki”, jest niezgodne z faktami.

Monitoring zagranicznych mediów oraz prostowanie nieprawdziwych i szkodzących wizerunkowi Polski informacji należało i należy bowiem do standardowych i ważnych obowiązków naszych placówek zagranicznych.

Śledzenie zagranicznych środków przekazu umożliwia ambasadom i konsulatom natychmiastową reakcję na pojawiające się przekłamania. Chciałbym podkreślić, że obowiązkiem i misją polskiej dyplomacji jest tak promowanie kraju, jak i reagowanie na publikacje, które mówią o Polsce w sposób jednostronny, a często wręcz wprowadzają widzów lub czytelników w błąd. Np. w związku z pojawiającymi się ostatnio w mediach zagranicznych twierdzeniami, jakoby demokracja w Polsce była zagrożona, podobne działania w obronie wizerunku kraju są wręcz konieczne. Jak wiadomo, nasza demokracja nie tylko nie jest zagrożona, ale mogłaby pod wieloma względami służyć jako wzór dla wielu innych państw. Obecny rząd uzyskał przy tym dla wprowadzanych reform jednoznaczne poparcie społeczne i mandat w niedawno przeprowadzonych wolnych i demokratycznych wyborach.

Nieuzasadnione jest też postawione przez autora publikacji na końcu artykułu pytanie podające w wątpliwość skuteczność przygotowań do przyszłorocznego szczytu NATO. W Ministerstwie Spraw Zagranicznych trwają intensywne przygotowania do tego wydarzenia, a w strukturze MSZ powołano specjalne biuro ds. przygotowania szczytu. Systematycznie odbywają się konsultacje w Kwaterze Głównej NATO z Zespołem Zadaniowym NATO ds. przygotowania szczytu. Rada Ministrów przyjęła Plan Działań zmierzających do przygotowania Szczytu. Obecnie trwa realizacja planów na przykład w obszarze dyplomacji publicznej. Podobnie MSZ angażuje się w przygotowania do Światowych Dni Młodzieży w Krakowie.

Jeszcze raz podkreślam, że działania związane z dbaniem o wizerunek Polski i Polaków na świecie ściśle wiążą się z misją MSZ i realizacją założeń polskiej polityki zagranicznej.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ woj/

Data publikacji 24.12.2015, 14:17