Min. pracy E.Rafalska chce, by stawka 12 zł/godz. obowiązywała od II połowy 2016

30.12.2015, 16:18aktualizacja: 30.12.2015, 16:18

Minister rodziny, pracy i polityki społecznej Elżbieta Rafalska chce, żeby minimalna stawka godzinowa przy umowach zleceniach w wysokości 12 zł zaczęła obowiązywać w drugiej połowie przyszłego roku - poinformowało MRPiPS.

Jak podkreślono w komunikacie zamieszczonym w środę na stronie resortu, godzinowa stawka minimalna nie będzie stosowana przy zatrudnianiu na etat. W przypadku pracowników etatowych od 1 stycznia będzie obowiązywać miesięczna płaca minimalna, która wzrasta o 100 zł i wyniesie 1850 zł brutto.

"Płaca minimalna zabezpiecza interesy wszystkich zatrudnionych na umowę o pracę. Jednak poza jej oddziaływaniem pozostają rzesze pracowników zatrudnionych na podstawie umów cywilnoprawnych. Pracodawcy mogą im legalnie oferować kilka złotych za godzinę pracy. Takie stawki są częste w firmach ochroniarskich, przy pracach sezonowych, w gastronomii czy usługach" - czytamy w komunikacie resortu.

Jak przypomina MRPiPS, zmianę tego stanu rzeczy obiecywała w exposé premier Beata Szydło. Zapowiadała, że częścią planu stworzenia nowych miejsc pracy musi być zwiększenie popytu, nie tylko poprzez zwiększenie liczby pracujących, ale też poprzez podniesienie płac.

Wprowadzenie minimalnej stawki godzinowej przy umowach zleceniach w wysokości 12 zł zapowiedziała min. Elżbieta Rafalska. "Chciałabym, żeby to rozwiązanie zaczęło obowiązywać w drugiej połowie przyszłego roku" – powiedziała.

Wiceminister Stanisław Szwed, obejmując stanowisko deklarował, że ustawa o minimalnej płacy godzinowej przy umowach zleceniach będzie jednym z jego priorytetów.

Resort przypomina, że minimalna stawka godzinowa jest też ważnym postulatem związków zawodowych, będąc elementem pożądanych zmian w sytuacji polskich pracowników, obok ograniczenia umów śmieciowych. (PAP)

akw/ mhr/

Data publikacji 30.12.2015, 16:18