USA: uspokojenie na Wall Street po wcześniejszych spadkach

06.01.2016, 08:25aktualizacja: 06.01.2016, 08:25

Wtorkowa sesja na nowojorskich giełdach przyniosła niewielkie zmiany głównych indeksów po silnym spadku w pon. W centrum uwagi analityków znajduje się sytuacja na chińskim rynku finansowym oraz zaostrzenie relacji między Iranem i Arabią Saudyjską.

Na zamknięciu Dow Jones Industrial Average zyskał 0,06 proc., i wyniósł 17 159,76 pkt. S&P 500 wzrósł o 0,2 proc. i wyniósł 2 016,71 pkt. Nasdaq Comp. spadł 0,24 proc. do 4 891,43 pkt.

Indeks S&P 500 stracił w poniedziałek 1,5 proc. i była to najsłabsza sesja inaugurująca rok w wykonaniu tego indeksu od 9 lat. Do wyprzedaży na rynku przyczyniły się między innymi słabsze od oczekiwań dane z USA oraz Chin.

Powodu do zmartwień dostarcza powrót dużej zmienności na giełdzie chińskiej. Po silnym, siedmioprocentowym spadku w poniedziałek, we wtorek – po zmiennej sesji – główny indeks giełdy w Szanghaju zakończył dzień spadkiem o 0,3 proc. "Myślę że dzisiaj rynek trochę odetchnął z ulgą. Nie doszło do dalszego pogorszenia się sytuacji" – ocenił w CNBC Ryan Larson, kierujący działem tradingu na rynku akcji w RBC Global Asset Management.

W centrum uwagi utrzymuje się też sytuacja na Bliskim Wschodzie, przede wszystkim – zaostrzenie relacji pomiędzy Iranem a Arabią Saudyjską oraz jej arabskimi sojusznikami. Ceny ropy naftowej początkowo zareagowały nań wzrostami, nie były one jednak długotrwałe i we wtorek ceny ponownie zaczęły spadać.

W ocenie analityków Natixis, konflikt pomiędzy Iranem i Arabią Saudyjską może potencjalnie zdestabilizować rynek ropy naftowej, gdyby doszło do jego eskalacji.

"Istnieje ryzyko potencjalnego silnego wzrostu premii za ryzyko, gdyby doszło do bezpośredniego konfliktu. Arabia Saudyjska i Iran są bowiem odpowiedzialne za 400 mln produkcji baryłek produkcji dziennie" – ocenił w CNBC Abhishek Deshpande, analityk ds. rynku ropy naftowej w Natixis. (PAP)

mars/

Data publikacji 06.01.2016, 08:25