FERRUM SA Zawarcie aneksów do umów faktoringu z mFaktoring S.A.

11.01.2016, 15:22aktualizacja: 11.01.2016, 15:22

Raport bieżący 3/2016

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 23/2013 z 30 kwietnia 2013 r. Zarząd FERRUM S.A. (Spółka, Emitent) informuje, iż w dniu 11 stycznia 2016 r. do Spółki wpłynęły skany dwóch obustronnie podpisanych aneksów zawartych z mFaktoring S.A. (mFaktoring - dawniej BRE Faktoring S.A.) do odpowiednio:

-- umów faktoringu krajowego z przejęciem ryzyka wypłacalności odbiorcy oraz eksportowego z przejęciem ryzyka wypłacalności odbiorcy na mocy, którego umowy te z dniem zawarcia aneksu przyjęły formę jednej umowy faktoringu z przejęciem ryzyka niewypłacalności odbiorcy,

-- umowy faktoringu krajowego z regresem,

(łącznie Umowy).

Aktualnie wartość limitu finansowania z mFaktoring wynosi 23 mln zł, przy czym dla umowy faktoringu z regresem limit wynosi 20 mln zł. Jednocześnie w ramach powyższych limitów obowiązują wskazane w Umowach indywidualne limity dostosowane do rodzaju wykorzystywanych produktów oraz waluty rozliczenia transakcji (PLN oraz EUR).

Zabezpieczenie poszczególnych Umów stanowią weksel własny in blanco wraz z deklaracją wekslową, cesja wierzytelności z rachunków bankowych Spółki do wysokości zadłużenia Spółki wynikającego z Umów oraz możliwość pobrania z kont rozliczeniowych prowadzonych dla HW Pietrzak Holding S.A. przysługujących mFaktoring z tytułu Umów zgodnie z zapisami odrębnych umów zawartych pomiędzy HW Pietrzak Holding S.A. a mFaktoring. Dodatkowo zabezpieczeniem umowy faktoringu z regresem jest cesja praw do odszkodowania z polisy ubezpieczeniowej zawartej pomiędzy Emitentem a wskazaną w umowie firmą ubezpieczeniową dotyczącą ubezpieczenia ryzyka kredytu kupieckiego z opcją windykacji należności.

Umowy zawarte są na czas nieokreślony z możliwością ich wypowiedzenia z zachowaniem 3-miesięcznego okresu wypowiedzenia. W Umowach wprowadzono możliwość zmiany limitu finansowania z podstawie jednostronnego oświadczenia mFaktoring.

Warunki finansowe korzystania z poszczególnych produktów objętych limitem, jak również opłaty z nimi związane zostały ustalone na warunkach rynkowych. Pozostałe postanowienia Umów, w tym w szczególności w zakresie korzystania z limitu finansowania nie uległy istotnym zmianom i nie odbiegają od postanowień stosowanych powszechnie w tego typu umowach.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz