Gref: Rosja przegrała konkurencję w gospodarce światowej

15.01.2016, 15:33aktualizacja: 15.01.2016, 15:33

Rosja przegrała konkurencję w światowej gospodarce - powiedział w piątek szef Sbierbanku German Gref.

Rosyjskie portale informacyjne, relacjonujące słowa Grefa, które padły na trwającym w Moskwie Forum Gajdara, podkreślają, iż określił on Rosję słowem "downshifter" (ang. osoba, która rezygnuje z intratnej posady na rzecz spokoju).

Gref mówił o kryzysie na rynku ropy, wywołanym według jego słów "radykalnymi zmianami w konsumpcji". "Era węglowodorów należy do przeszłości" - mówił szef Sbierbanku, cytowany przez portal RBK.

"Przegraliśmy konkurencję i znaleźliśmy się wśród tych krajów, które przegrywają, krajów-downshifterów. Kraje i ludzie, którym udało się na czas zaadaptować, zainwestować w tę adaptację, są zwycięzcami. Ci, którzy nie zdążyli, będą przegrywać bardzo mocno" - powiedział Gref. Wyraził ocenę, że Rosji grozi "ogromny rozziew w dochodach" w porównaniu z "krajami-zwycięzcami". Luka ta będzie "większa niż w czasie poprzedniej rewolucji przemysłowej" - cytuje jego słowa dziennik "Wiedomosti".

Aby Rosja zdołała się zaadaptować do nowych warunków, powinna, zdaniem Grefa, zmienić "wszystkie systemy państwowe, przede wszystkim - edukację: od przedszkoli do uniwersytetów". Wyjaśnił, że chodzi o odejście od "starego systemu radzieckiego", czyli ogromnej ilości informacji, jakie mają przyswoić sobie uczniowie. Sam, jak wyjaśnił, nie wierzy w naukę i edukację, które nie są związane z praktyką, ani też "w biznes niezwiązany z nauką i edukacją".

Forum Gajdara, które kończy się w piątek, to doroczna międzynarodowa konferencja gromadząca przedstawicieli świata polityki i gospodarki.(PAP)

awl/ro/

Data publikacji 15.01.2016, 15:33