ERGIS SA Wstępne wyniki finansowe Grupy Ergis za IV kwartał 2015 roku i po czterech kwartałach 2015 roku.

20.01.2016, 22:43aktualizacja: 20.01.2016, 22:43

Raport bieżący 3/2016

Zarząd Ergis S.A. [Emitent] podaje do publicznej wiadomości wstępne wyniki finansowe Grupy Ergis za IV kwartał 2015 roku:

Sprzedaż: 163,4 mln zł.

Zysk operacyjny: 2,7 mln zł.

EBITDA: 8,9 mln zł,

Zysk brutto: - 44,8 mln PLN

Strata netto : - 36,7 mln PLN

Zadłużenie: 127,1 mln PLN

Przedstawione powyżej ujemne wartości wypracowanego zysku brutto i netto są wynikiem odpisów aktualizacyjnych, dokonanych w związku z rozpoczętą fuzją dwu spółek niemieckich z Grupy ERGIS, tj. MKF-Ergis GmbH oraz Schimanski-Ergis GmbH. Zarząd Emitenta podjął decyzję o dokonaniu jednorazowego odpisu wartości firmy (goodwill), powstałej w 2007 roku w rezultacie zakupu udziałów w spółkach niemieckich. Kwota odpisu w wysokości 45 832 497 złotych zostanie zaksięgowana w pozycji "koszty finansowe" w rachunkach wyników Ergis SA i Lonni oraz Grupy Ergis.

Dodatkowo Zarząd zawiązał rezerwę w wysokości 4 037 732 złotych w "kosztach finansowych" Ergis S.A. na aktualizację wartości aktywa finansowego związanego z objęciem udziałów w spółkach niemieckich przez spółkę zależną Emitenta (Lonni) - operacja ta nie ma wpływu na skonsolidowany zysk brutto i netto. Wspomniane korekty spowodowały obniżenie wstępnego zysku netto Ergis S.A. o 38 390 172 zł, a zysku netto Grupy o 37 124 323 zł.

Są to operacje wyłącznie o charakterze księgowym i nie skutkują przepływami pieniężnymi.

W związku z brakiem wpływu tej operacji na poziom EBITDA oraz faktem, że odpis skutkuje jedynie obniżeniem zysku brutto i netto Emitenta, po konsultacjach z bankami finansującymi Emitenta Zarząd ocenia, że operacje te nie wpłyną negatywnie na relacje z bankami i nie pogarszają zdolności płatniczej Grupy.

W świetle powyższego, zgodnie z przyjętą Polityką Dywidendową (raport bieżący nr 8/2014 z dnia 24 kwietnia 2014), Zarząd Emitenta zamierza rekomendować Walnemu Zgromadzeniu wypłatę dywidendy za rok 2015 w wysokości 0,16 zł na akcję.

Wstępne roczne wyniki uwzględniające i nieuwzględniające odpisy

2015 - wstępne 2015 - wstępne 2014 dynamika

z uwzględnieniem

odpisów

Przychody ze sprzedaży 674 839 216 674 839 216 667 531 792 1,1%

Zysk operacyjny 31 095 359 31 095 359 31 131 083 -0,1%

EBITDA 55 454 708 55 454 708 53 193 827 4,3%

Zysk brutto 27 817 097 -18 015 400 24 120 146 -174,7%

Zysk netto 22 250 834 -14 873 488 19 097 186 -177,9%

Zadłużenie odsetkowe 127 099 750 127 099 750 129 923 772 -2,2%

Do dnia publikacji raportu kwartalnego Emitent będzie monitorować prognozowane wyniki.

Ostateczne wyniki zostaną przedstawione w zaplanowanej wcześniej dacie, czyli 11 lutego 2016 r.

Podstawa prawna art. 56 ust. 1 pkt 1 ustawy o ofercie.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz