Polityka i społeczeństwo

MS: minister sprawiedliwości zawiesza komorników (komunikat)

22.01.2016, 16:24aktualizacja: 22.01.2016, 16:24

- MS informuje:

Sekretarz Stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości Patryk Jaki na dzisiejszej konferencji prasowej ogłosił decyzję Ministra Sprawiedliwości o zawieszeniu komornika z Wrocławia oraz asesora komorniczego z Bełchatowa a także skierował do Komisji Dyscyplinarnej przy Krajowej Radzie Komorniczej w Warszawie wniosek dyscyplinarny przeciwko obu wymienionym.

Podstawą zawieszenia asesora komorniczego z Bełchatowa był zarzut dotyczący nieprawidłowości związanych z zajmowaniem nieruchomości i bezzasadnym odebraniem nad nimi nadzoru w miejscowości Majdan. Sprawie tej poświęcono wiele materiałów prasowych, np. w artykuł w „Gazecie Polskiej Codziennie” pt. „Córka ukarana za długi ojca”. Asesor w trakcie czynności odebrał matce wychowującej dziecko grzejnik, telefon komórkowy, pralkę, łóżko, zmywarkę oraz inne niezbędne do prowadzenia gospodarstwa domowego przedmioty, mimo iż ta nie była dłużnikiem. W sprawie komornika z Wrocławia podstawą zawieszenia go w czynnościach był zarzut wydatkowania środków podlegających dokumentacji na działalność rażąco niezgodną z ich przeznaczeniem. Postępowanie zawieszonego komornika i asesora komorniczego może świadczyć w opinii Ministra Sprawiedliwości o braku znajomości podstawowych zasad postępowania egzekucyjnego lub ich lekceważeniu.

- Ministerstwo Sprawiedliwości zapoznało się z dwoma sprawami dotyczącymi egzekucji komorniczej. W związku z tym, została podjęta decyzja o zawieszeniu w czynnościach komornika oraz asesora komorniczego i skierowaniu wniosku o usunięcie ich ze spisu. Chcielibyśmy, aby poszedł jasny sygnał: zero tolerancji dla nadużyć komorniczych. Mamy dość stosowania presji wobec rodzin, osób niebędących dłużnikami i podobnych działań, które w naszej ocenie są niezgodne z prawem – mówił wiceminister Patryk Jaki.

W takcie konferencji Sekretarz Stanu poinformował także o powstaniu zespołu roboczego, którego zadaniem będzie opracowanie kompleksowych zmian w zakresie egzekucji i funkcjonowania instytucji komornika sądowego. Obecny system nie funkcjonuje prawidłowo. – Chcemy zatem przedstawić te rozwiązania jak najszybciej – zakończył wiceminister Patryk Jaki.

kom/ mkz/

Data publikacji 22.01.2016, 16:24