MSWiA: podwyżki dla funkcjonariuszy służb podległych MSWiA (komunikat)

26.01.2016, 15:20aktualizacja: 26.01.2016, 15:20

- MSWiA informuje:

Funkcjonariusze służb podległych MSWiA otrzymają podwyżki. Jest to możliwe dzięki rozporządzeniom, które przyjęła dzisiaj Rada Ministrów.

Policja

W projekcie budżetu na rok 2016 r. dla Policji przeznaczono dodatkowe 269 mln 190 tys. zł na uposażenia oraz pozostałe należności. Dodatkowe pieniądze pozwolą na zwiększenie dotychczasowej przeciętnej pensji funkcjonariuszy Policji o 202 zł (wraz z miesięczną równowartością nagrody rocznej – 219 zł.). Obecnie policjanci zarabiają średnio 4 372 zł, po zmianach przeciętne wynagrodzenie wyniesie 4 591 zł.

Zmiany określa Projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie wielokrotności kwoty bazowej, stanowiącej przeciętne uposażenie policjantów. Nowe rozporządzenie zwiększy wielokrotność kwoty bazowej (tzw. „mnożnik”) z 2,87 do 3,01.

Straż Graniczna

Średnie uposażenie funkcjonariuszy Straży Granicznej w 2016 r. wzrośnie o 203 zł (wraz z miesięczną równowartością nagrody rocznej - 220 zł.). W projekcie budżetu na 2016 r. dla Straży Granicznej przewidziano dodatkowe 40 mln 592 tys. zł na uposażenia oraz pozostałe należności. Pozwoli to na wzrost przeciętnej pensji z 4 402 zł do 4 622 zł.

Zmiany określa Projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie wielokrotności kwoty bazowej, stanowiącej przeciętne uposażenie funkcjonariuszy Straży Granicznej. Nowe rozporządzenie zwiększy wielokrotność kwoty bazowej (tzw. „mnożnik”) z 2,89 do 3,03.

Biuro Ochrony Rządu

W projekcie budżetu na rok 2016 r. dla Biura Ochrony Rządu przeznaczono dodatkowe 6 mln 060 tys. zł na uposażenia oraz pozostałe należności. Większy budżet pozwoli na zwiększenie przeciętnej pensji o 210 zł (wraz z miesięczną równowartością nagrody rocznej – 227 zł.). Obecnie funkcjonariusze BOR zarabiają średnio 4 539 zł, po zmianach przeciętne wynagrodzenie wyniesie 4 766 zł.

Zmiany określa Projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie wielokrotności kwoty bazowej, stanowiącej przeciętne uposażenie funkcjonariuszy Biura Ochrony Rządu. Nowe rozporządzenie zwiększy wielokrotność kwoty bazowej (tzw. „mnożnik”) z 2,98 do 3,13.

Państwowa Straż Pożarna

Średnie uposażenie funkcjonariuszy Państwowej Straży Pożarnej wzrośnie o 198 zł (wraz z miesięczną równowartością nagrody rocznej – 214 zł). Obecnie strażacy zarabiają średnio 4 280 zł, po nowym roku będą otrzymywali 4 494 zł. W budżecie na 2016 r. dla PSP przeznaczono dodatkowe 83 mln. 348 tys. zł.

Zmiany określa Projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie wielokrotności kwoty bazowej, stanowiącej przeciętne uposażenie funkcjonariuszy Państwowej Straży Pożarnej. Nowe rozporządzenie zwiększy wielokrotność kwoty bazowej (tzw. „mnożnik”) z 2,81 do 2,95.

Dla pracowników cywilnych służb mundurowych również przewidziane są podwyżki. Ustawa budżetowa zakłada 6 proc. wzrost funduszu wynagrodzeń. Wzrost wynagrodzeń nastąpi po wejściu w życie ustawy.

kom/ ksi/

Data publikacji 26.01.2016, 15:20